Skroman pad američkih zaliha spustio cijene nafte prema 50 dolara

Cijene nafte skliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 50 dolara budući da je trgovce razočarao skroman pad zaliha u SAD

Na londonskom tržištu cijena nafte je nakon podneva bila 63 centa niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,16 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 59 centi nižoj cijeni, od 47,23 dolara za barel.

U fokusu tržišta je izvještaj američke vlade koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošloj nedjelji za 930 hiljada barela, u odnosu na očekivani znatno veći pad, za 2,3 miliona barela. Zalihe se inače smanjuju već četiri nedjelje zaredom ali su i dalje samo sedam miliona barela ispod rekordnih nivoa.

Povećanje američke proizvodnje i tvrdokorno visoke zalihe i dalje snažno utiču na cijene nafte, kao i – uz suprotan efekt – odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i pojedinih nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da u prvoj polovini ove godine smanje proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno.

Reutersova anketa pokazuje da je OPEC-ova proizvodnja u aprilu smanjena četvrti mjesec zaredom, budući da je ključna izvoznica Saudijska Arabija ponovo proizvela manje nafte no što je utvrđeno sporazumom, ‘pokrivajući’ time iskakanje drugih članica kartela iz dogovorenog okvira.

– Saudijska Arabija je jedina zemlja koja je počevši od januara iz mjeseca u mjesec ispunjavala svoje obveze. To pokazuje spremnost vodeće članice OPEC-a da osigura realizaciju sporazuma o smanjenju proizvodnje ali istovremeno otvara pitanje koliko će još dugo preuzimati na svoja leđa tuđi dio tereta potpore cijenama nafte – ističe Tamas Varga iz PMV Oil Associatesa.

Rusija je najviše smanjila proizvodnju u grupi nezavisnih proizvođača – za više od 300 hiljada barela dnevno do početka maja.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 48,34 dolara, što znači da je bila 63 centa niža nego prethodnog trgovinskog dana.