Moody’s: Cijena nafte naredne godine neće značajno porasti

Tržište

Poslije optimistične vijesti o rastu cijene nafte, Moody’s je objavio prognozu o očekivanoj vrijednosti ovog energenta u narednoj godini, koja ne bi trebalo da zabilježi veliki rast.

To što je cijena brent nafte prvi put poslije nekoliko mjeseci prešla psihološku granicu od 50 dolara po barelu ne signalizira da bi moglo doći do vrtoglavog oporavka ovog tržišta. U pitanju je, kažu analitičari, reakcija na vijest o vakcinama protiv korone a ne realni pokazatelj stanja u realnoj ekonomiji.

A stanje realne ekonomije ne izgleda dobro ni sada, a ni u budućnosti.

Kompanija za finansijske usluge Moody’s ipak očekuje rast tražnje za ovim enegentom, ali ne značajan. Zato prognozira da će vrijednost brent nafte u 2021. biti slična kao i danas – oko 45 dolara po barelu. Najviše što bi ona mogla da poraste u određenim djelovima godine je na 65 dolara po barelu.

Prošle nedjelje je i druga kreditna agencija, Fitch Ratings, objavila da će se cijena brenta kretati oko 45 dolara u narednoj godini. Oni su naveli da rast tražnje za tim energentom zavisi od napredovanja masovne vakcinacije. Za sada se smatra da će efekti iste biti vidljivi tek u drugoj polovini 2021.