Da li Hrvatska gubi njemačke turiste, i gdje odlaze?

Travel

U prvih pet mjeseci u Hrvatsku je došlo osam odsto manje Nijemaca, a noćenja je čak 15 posto manje, pišu regionalni mediji

Gubi li Hrvatska polako dosad najvjernije goste, Nijemce?

Pitanje se nameće nakon što je Evropska putnička komisija – ETC ovih dana izdala izvještaj o turističkim trendovima za prvi kvartal 2017. godine i posebno u njemu istakla kako je Hrvatska, na veliko iznenađenje, u prvih pet mjeseci 2017. ostvarila osam odsto manji broj dolazaka kao i čak 15 odsto manji broj noćenja gostiju iz Njemačke.

Podatak potvrđuju i mjesečni izvještaji o stanju tržišta koje svaki mjesec objavljuje HTZ, a koji otkrivaju kako su najveći gubitak njemačkih gostiju zabilježili u maju, i to u iznosima od 23 odsto u dolascima te čak 32 odsto u noćenjima.

Istovremeno, Evropska putnička komisija bilježi još jedan paradoks: hrvatsko tržište, uz tursko, jedno je od rijetkih evropskih tržišta koje bilježi pad broja njemačkih posjetilaca u predsezoni s obzirom na to da analize pokazuju kako je većina popularnih turističkih destinacija u Evropi ove godine ipak profitirala od ovih gostiju.

Posebno se to odnosi na zemlje u okruženju, među kojima prednjači Bugarska, piše Jutarnji list.

Bugarska je prema podacima ETC-a u prvom kvartalu 2017. godine ostvarila rast od 40% broja njemačkih turista.

Bugarska je, tvrde u ETC-u, postala nova zimska destinacija za njemačke porodice, koje su vrlo skupa austrijska i švajcarska skijališta odlučile da zamijene znatno jeftinijim, balkanskim.

Istovremeno, ove godine je Srbiju posjetilo 26 odsto više Nijemaca, 25 odsto raslo je i tržište Crne Gore, u Rumuniji su rasli za 18 posto, a u znatno većem broju rado odlaze i u Mađarsku.