Ostrvo snijega i leda staro 2,5 miliona godina

 

Zamislite da živite u zemlji snijega i leda, gdje su osnovni preduslovi za život ribolov i lov. Tamo gdje se odsjaj zalaska sunca, mjeseca i zvijezda reflektuje na okean. Okruženi ste samo santama leda i šarenim kućicama na obali. Vodimo vas na mjesto gdje se spajaju Arktički i Atlanski okean. Grenland.

Dio sjevernoameričkog kontinenta, smješten na sjevernoj zemljinoj polutki, Grenland je najveće ostrvo na svijetu, a tu titulu mu omogućava površina od dva miliona i sto hiljada kilometara kvadratnih. Glavni grad je Nuuk koji je ujedno i najveći grad na cijelom području i ima oko 17.834 stanovnika.

Ime Grenland (Grønland) dolazi od skandinavskih doseljenika, što znači u prevodu „zelena zemlja“, dok se na grenlandskom jeziku Grenland zove Kalaallit Nunaat, što u prevodu znači „zemlja ljudi“.

Stanovnici Grenlanda imaju bezbroj izraza u svom jeziku da opišu led u svim njegovim oblicima.

Omeđen je Atlantskim okeanom na jugu, Baffinovim zalivom i Kanadom na zapadu, a na sjeveru je Arktički okean. Iako je smješten između dva kontinenta, Evrope i Sjeverne Amerike, Grenland je mjesto gdje se rijetko odlazi.

S obzirom da je ostrvo autonomna teritorija Danske, ujedno se ubraja i među najveće zavisne teritorije. Oko osamdeset posto površine otoka prekriveno je ledom.

Najnaseljeniji dio ostrva je jugozapadni dio, jer ima blažu klimu zbog uticaja sjevernoameričkog kontinenta, pa je većina stanovnika smještena u fjordovima na toj strani ostrva.

Službeni jezici ostrva su grenlandski i danski. Više od osamdeset posto stanovnika Grenlanda rođeno je na ostrvu dok su ostali danski imigranti. Samo mali dio stanovništva su izvorni potomci Inuita (Eskimi), dok su svi ostali potomci Eskima i skandinavskih naroda.

Iako je star 2,5 miliona godina, Grenland se odnedavno našao u središtu međunarodne političke i akademske pažnje. Razlog za to su prije svega klimatske promjene, odnosno posljedice do kojih su iste dovele. Zbog globalnog zagrijavanja led na Grenlandu se godišnje topi daleko brže nego što je to godišnje bilo uobičajeno, tako da ostrvo sve više dobija na visini.