Njemački i singapurski pasoš najjači na svijetu

Travel

Prema istraživanju organizacije Passport Index, najveću slobodu putovanja u svetu imaju Nijemci i stanovnici Singapura, koji sa svojim pasošem, bez potrebe da vade vizu, mogu posjetiti čak 159 zemalja

Vrijednost pasoša određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza. Kako navodi Passport Index, državljani Srbije mogu bez viza putovati u 112 zemalja. Od ostalih država regiona, Hrvati mogu bez viza putovati u 144 zemlje, Slovenci u 150, državljani Makedonije u 108, Bosne i Hercegovine 101, Crne Gore u 105.

Na listi se nalazi i Kosovo, čiji građani mogu bez viza u 41 zemlju.

Zanimljivo je da se, prema poslednjem istraživanju, na samom vrhu uz Njemačku, kada je u pitanju sloboda kretanja, svrstao i Singapur, koji je proteklih mjeseci za Njemačkom kaskao nekoliko mjesta. Tako se, na primjer, početkom godine sa singapurskim pasošem moglo u 157 zemalja, s njemačkim u njih 158, a sada su zemlje izjednačene. Ističe se i pasoš SAD-a, koji je do prije dvije godine bio „najjači“, a sada nije ni među prvih deset.

Ta mjesta pripala su evropskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje koja je na četvrtom mjestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mesta se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija i Norveška. Građani Rusije, na primjer, bez viza mogu putovati u 107 zemalja, državljani Kine u 58.

Na samom dnu već godinama je Avganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.