Srbija prva u svijetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Srbija je prva u svijetu po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija jer su regulatorna reforma, niska cijena rada i pristup tržištu EU nadvladali inače razočaravajuće ekonomske performanse zemlje, objavio je danas Fajnenšel tajms

Indeksom se mjeri privlačnost neke zemlje kao destinacije za grinfild direktne strane investicije gledano prema veličini njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a sačinio ga je fDi Intelidžens (fDi Intelligence), dio redakcije FT koji se bavi analizom podataka.

Srbija ima indeks 12,02 a slijede Kambodža sa 11,24 i Makedonija sa 9,18, objavio je britanski poslovni dnevnik.

Indeks Srbije pokazuje da je zemlja u 2016. privukla više od 12 puta više grinfild direktnih stranih ulaganja nego što bi se očekivalo za ekonomiju te veličine.

Britanski list piše da su strani investitori u 2016. u Srbiji najavili 77 grinfild projekata prema 57 u 2015. od kojih je više od polovine (53 odsto) bilo u prerađivačkoj industriji, prvenstveno u proizvodnji elektronskih komponenti i auto-dijelova, a na listi privlačnih sektora slijede nekretnine i tekstil.

Srbija izvozna platforma

Srbija je većinu investitora privukla kao izvozna platforma, prije nego kao tržište samo po sebi.

Iako je Srbija na Duing biznis listi Svjetske banke na 44. mjestu, ulagačima iz inostranstva je bila privlačna zahvaljujući reformama kojima je, pored ostalog, skraćeno vrijeme za registraciju kompanije i izdavanje građevinske dozvole.

Istovremeno su troškovi rada u npr. fabrici auto-komponenti sa 400 radnika u Srbiji više nego upola manji nego kod regionalnih konkurenata, poput Mađarske i Turske, pokazao je fDi Benčmark, dio FT koji poredi troškove poslovanja na različitim tržištima.

Srbija takođe ima pristup jedinstvenom tržištu EU za svoje industrijske proizvode zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Od 94 analizirane zemlje, 68 ima indeks veći od 1, što znači da njihov udio u globalnim grinfild direktnim stranim investicijama nadmašuje njihov udio u globalnom BDP.

Indeks manji od 1 ima 26 zemalja a među 10 najvećih ekonomija u svijetu samo Velika Britanija (2,29), Indija (2,11) i Francuska (1,06) imaju indeks veći od 1.

FT prenosi da je indeks performansi grinfild direktnih stranih investicija Kine pao za 0,03 poena, na 0,37, a u grupi slabo plasiranih je i Italija (0,37), dok je Japan najslabiji sa indeksom 0,22.

Indeks SAD je porastao sa 0,47 na 0,5, Rusija ima indeks 0,92 a Irska je sa 3,75 najbolje plasirana zapadnoevropska zemlja.

FDI Intelidžens se u izradi indeksa služio metodologijom koju je razvio Unktad za ukupne direktne strane investicije i primjenjuje se samo na grinfild ulaganja a ne na npr. na integracije i akvizicije, kredite unutar preduzeća i druge forme prekograničnih ulaganja.