Norveški fond se sprema za kupovinu širom svijeta

Fondovi

Norveški državni penzijski fond, najveći takav fond na svijetu s 970 milijardi dolara imovine, sprema se u globalnu kupovinu

Fond je dobio nalog države da imovinu uloženu u dionice poveća sa 60 na 70 odsto uprkos činjenici da su svjetska tržišta akcija u usponu osmu godinu zaredom. Najava globalnog šopinga motivisana je povećanjem prinosa budućim generacijama Norvežana jednom kad se iscrpe tamošnje zalihe nafte.

„Ne gledamo da je tržište precijenjeno ili potcijenjeno, jesu li obveznice i akcije skupe ili jeftine“, rekao je Blumbergu zamjenik predsjednika Uprave Trond Grande. Pri tome će, dodaje, kratkoročni izgledi o rastućim rizicima igrati malu ulogu.

Odluka o ulaganju u akcije donijeta je na „strateškom nivou“, odnosno na dugoročnim očekivanim povratima zbog kojih bi fond bio spreman preuzeti rizike. Norveški penzioni fond udvostručio je vrijednost u poslednjih pet godina i kontinuirano povećava rizičnost portfelja.

Prinosi u drugom kvartalu iznosio je rekordnih 202 milijarde kruna, odnosno 26 milijardi dolara, nakon 499 milijardi kuna u prva tri mjeseca ove godine. Prema internet- stranici, u portfelju fonda nalazi se 1,3 odsto svih globalnih kompanija u 77 zemalja, a ulagačka strategija svodi se na praćenje indeksa, uz ponešto aktivnog upravljanja portfeljem.

Fond se sve više širi na tržišta u nastajanju, a dozvola za veći ulazak u dionice tražena je nakon što je država prošle godine prvi put počela povlačiti dio novca zbog pada cijena nafte.

Postojeća struktura portfelja podijeljena je na dionice koje čine 65,1 odsto imovine, 32,4 odsto na obveznice, a 2,5 procenata uloženo je u nekretnine. Novi mandat traži da 70 odsto bude uložen u dionice, 30 odsto u obveznice, a sedam procenata u nekretnine koje će ubuduće biti odvojene od glavnog portfelja.