Njemački fintechi prikupili rekordan novac

Fondovi

“Raspon digitalnih rješenja za osiguranje raste”, rekao je osnivač Peter Barkow.

U 2019. godini trocifreni milioni slili su se u digitalnog osiguravača automobila Friday, čija politika cijena zavisi o pređenim kilometrima, te osiguravajući startup Wefox, koji nudi osiguranje domaćinstava i odštete putem aplikacije u nekoliko minuta.

PwC takođe vidi puno zamaha za finansijski startup. Njemačke banke ulagale su agresivnije nego ikad u “fintech”, prema novom istraživanju konsultantske kuće. Od januara do jula 2019. PwC je evidentirao 36 direktnih udjela banaka u mladim finansijskim kompanijama – gotovo jednako kao u toku cijele prethodne godine.

Lokalni osiguratelji takođe su bili zauzeti: do jula direktno su učestvovali u 20 mladih finansijskih kompanija. Osiguravajuća društva ulagala su i izvan vlastite industrije – na primjer, u startupe za bespilotne letjelice, vještačku inteligenciju i mobilnost. Ulaganje novca ulagača od vitalnog je značaja za startupe jer obično u početku ne ostvaruju profit. Posebno anglosaksonski fondovi ulažu kapital u startupe u nadi da će njihove poslovne ideje prevladati i donijeti im veliku dobit.

U 2018. njemački finansijski startupi prvi put prikupili više od milijardu eura (1,17 milijardi) rizičnog kapitala.

Finansijski startupi nude, na primjer, bankarstvo putem pametnog telefona, upravljanje digitalnom imovinom ili poređenje kamatnih stopa za prekonoćni novac.

Svojim inovacijama dijelom se takmiče sa bankama, a dijelom sa njima sarađuju.