Saudi Aramco profitom od 111,1 mlrd preskočila i Epl

Najveća svjetska naftna kompanija Saudi Aramco 2018. poslovala s dobiti od 224 mlrd dolara i postala vodeći brend

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije (Saudi Aramco) postala je najprofitabilniji biznis u svijetu, ostvarivši profit od 111,1 milijardu dolara u 2018. godini, čime je prestigla tehnološkog giganta Epl.
Kako Gardijan prenosi, Saudi Aramko je prošle godine ostvario profit od 355,9 milijardi dolara, jer je proizveo 10,3 miliona barela sirove nafte dnevno. Ove informacije, koje je objavila agencija za kreditni rejting Moody’s Investors Services, stavlja kompaniju iznad Epla, koji je ostvario profit od 59,5 milijardi dolara u prošloj godini. To znači da je kompanija ostvarila profit veći četiri puta od drugih rivala iz naftne industrije.

Aramko je najveći snabdjevač naftom na planeti i ima ekskluzivne pristupe skoro svim rezervama ugljovodonika u Saudijskoj Arabiji. Detalji o dobiti kompanije Aramko objelodanjeni su kako bi se prikupilo oko 10 milijardi dolara od prodaje obveznica međunarodnim investitorima, a kako bi se time pomoglo finansiranje akvizicije rivala Sabic u ugovoru vrijednom 69,1 milijardu dolara; čime bi se  spojile dvije najveće kompanije u Saudijskoj Arabiji. Ipak, Moody’s nije dodijelio kompaniji najviši mogući kreditni rejting Aaa, navodeći njihove bliske veze sa državom, zaključuje Gardijan.

S druge strane, agencija Fitch ocijenila je kreditnu sposobnost kompanije ocjenom ‘A%2B’, stepen ispod najviše investicione kategorije, uz obrazloženje da većinu zarade kompanije preuzima vlada Saudijske Arabije, koja njome finansira oko 70% projiciranih državnih prihoda od 260 milijardi dolara. Kada bi kompanija bila nezavisna od države, ocjena bi bila ‘AA ‘ s obzirom na finansije, ogromne rezerve ugljikovodonika i niske troškove proizvodnje, i bila bi izjednačena sa drugim međunarodnim naftnim kompanijama, smatraju u Fitchu.

U Aramcu procjenjuju dokazane rezerve nafte na 227 milijardi barela, a ukupne rezerve ugljikovodonika na 257 milijardi barela ekvivalenta nafte, što bi odgovaralo sigurnoj rezervi od 52 godine.