Bliži se odluka: Agrokor sprema nepristojnu ponudu

Finansije

Za nekoliko nedelja očekuje se da će Agrokor javno objaviti konačni iznos potraživanja povjerilaca i konsolidovane poslovne rezultate za 2016. godine

Prvi predlog nagodbe prezaduženog Agrokora s kreditorima očekuje se u novembru, kazao je za Rojters izvor blizak procesu restrukturiranja u toj kompaniji.

„Očekujem da će prvi prijedlog konačne nagodbe biti spreman u novembru. Do tada bismo trebali imati i veće povjerilaca u stalnom sastavu te biti spremni razgovarati o nagodbi“, kazao je taj izvor.

Prema zakonu kojim je u Agrokor uvedena vanredna uprava, krizni menadžment trebalo bi upravljati Agrokorom 15 mjeseci unutar kojih se očekuje postizanje nagodbe s kreditorima. Za savjetnika u procesu restrukturiranja odabrana je američka kompanija Aliks partners.

„Vjerujem da će tih 15 mjeseci biti dovoljno vremena da se postigne konačna nagodba i dovrši proces restrukturiranja“, kazao je izvor za Rojters. Analitičari očekuju da će restrukturiranje voditi prodaji Agrokorovih prehrambenih i maloprodajnih operacija, a vjeruju i da će kreditori morati otpisati dio svojih potraživanja.