S&P i Dow Jones na novim rekordima

Berza

Na Vol stritu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks dostigli najviše nivoe u istoriji, jer ulagači vjeruju da će američka centralna banka uskoro smanjiti kamatne stope kako bi podržala rast ekonomije.

Dow Jones je ojačao 0,67 odsto na 26.966 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,77 odsto na 2.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 odsto na 8.170 bodova.

Rekordni nivoi sva tri indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da će krajem mjeseca Fed smanjiti ključne kamatne stope, jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije.

Najveća američka agencija za zapošljavanje (ADP) u srijedu je objavila da je u junu broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao 102 hiljade, dok su analitičari u očekivali 135 hiljada.

I ostali izvještaji, uključujući one o građevinarstvu, proizvodnji, poslovnim investicijama i potrošnji domaćinstava, ukazuju na usporavanje rasta ekonomije u drugom tromjesečju.

Ogranak Feda u Atlanti objavio je izvještaj prema kojem je procjenu rasta ekonomije u drugom tromjesečju smanjio s 1,5 na 1,3 ofsto na godišnjem nivou. Zbog toga se očekuje da će Fed na sjednici krajem jula smanjiti kamatne stope.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da je skoro sigurno da će Fed kamate smanjiti 0,25 procentnih poena, a postoji oko 30 odsto šansi da će ih srezati 0,5 procentnih bodova.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača u trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, nakon što su prošlog vikenda predsjednici dvije zemlje, Donald Trump i Xi Jinping, dogovorili nastavak trgovinskih pregovora, kao i da neće biti povećanja carina dok traju pregovori.

Zahvaljujući tome, u srijedu su porasle cijene dionica u većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, dok je obim trgovanja bio slab, jer se zbog praznika u četvrtak trgovalo skraćeno.

I na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 odsto na 7.609 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 odsto na 12.616 bodova, a pariski CAC 0,75 odsto na 5.618 bodova.