Wall Street: Indeksi zabilježili polovične rezultate

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks blago pao, jer su ulagač oprezni zbog mogućeg povećanja kamata Feda već u martu, dok je Dow Jones dostigao novi rekordni nivo deveti dan zaredom

Dow Jones ojačao je 0,16 odsto, na 20.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 odsto, na 2.362 boda, a Nasdaq indeks 0,09 odsto, na 5.860 bodova. Nova rekordna nivoa Dow Jonesa najviše se zahvaljuje skoku cijene akcije DuPonta za 3,4 odsto, nakon vijesti da će regulatori Evropske unije odobriti spajanje tog industrijskog diva s Dow Chemicalom, vrijedno 130 milijardi dolara. Akcija Dow Chemicala poskupjela je 4 odsto.

S druge strane, S&P 500 blago je skliznuo s rekordnih nivoa, što je najviše posljedica pada cijena akcija u energetskom sektoru za 1,6 odsto zbog pada cijena nafte.

Svi indeksi na Wall Streetu kreću se oko najviših nivoa u istoriji jer su ulagači optimistični zahvaljujući najavama predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacije u pojedinim sektorima. Od početka novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks skočio je više od 10 odsto.

Dok bi Trumpove najavljene politike trebale ubrzati rast američke ekonomije, isto tako bi mogle uticati na jačanje inflacije, a to bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Juče objavljeni zapisnik s nedavne sjednice pokazao je da mnogi čelnici Feda smatraju da bi bilo prikladno uskoro povećati cijenu novca. Tako se sada na tržištu procjenjuje da postoji 27 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već na sjednici u martu, a 53 odsto da bi to mogao učiniti u maju.

I dok mogućnost povećanja kamata drži ulagače na oprezu, podršku tržištima pruža dobra sezona kvartalnih poslovnih rezultata u kojoj je većina kompanija izvijestila o većoj dobiti nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu u prosjeku bila veća za 7,6 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije što je najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine.