Evropske berze u skoku nakon dvodnevnog pada

Na evropskim berzama danas su cijene akcija porasle, nakon dva dana pada, a najviše su ojačali finansijski i industrijski sektor zahvaljujući rezultatima kompanija koji su bolji nego što se očekivalo

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,7 odsto, nakon što je juče za toliko skliznuo.

Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,7 i 0,9 odsto.

Najviše je, više od 7 odsto, jutros skočila cijena akcije Volva jer je taj švedski proizvođač kamiona u posljednjem lanjskom tromjesečju ostvario veću dobit nego što se očekivalo. Iz istog je razloga cijena akcija njemačke inženjerske kompanije Siemens porasla više od 4 odsto, što je podržalo cijeli industrijski sektor.

U finansijskom je sektoru najviše poskupjela akcija Julius Baera, više od 5 odsto, jer je ta treća po veličini švajcarska banka nadmašila očekivanja po ostvarenoj dobiti.

S druge strane, zbog slabijih rezultata nego što su analitičari očekivali, cijena akcije švedskog proizvođača uređaja za domaćinstvo Electroluxa pala je više od 3 odsto, dok je akcija inženjerske firme Trelleborg pojeftinila više od 2 odsto.

Na azijskim berzama jutros su cijene akcija blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, ojačao 0,1 odsto. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,6 odsto, na 19.148 bodova.