Šef Ryanaira: Avionske karte biće besplatne, a aviokompanija će zarađivati više

Najkasnije za deset godina svi letovi na Ryanairu biće besplatni, najavio je to Michael O’Leary, šef Ryanaira na konferenciji aviokompanija u Londonu.

O’Leary je istakao kako će njegova kompanija od 2026. godine novac zarađivati od aerodromskih prihoda na koje će dovoditi putnike.

Njegova je logika zapravo vrlo jednostavna: putnici neće plaćati karte, Ryanair će na taj način privući milione putnika koji će po aerodromima s kojih i na koje će letjeti s Ryanairom ostavljati puno više novca po prodavnicama, restoranima i kafićima, a Ryanair će zarađivati od udjela u prometu kojeg će putnici ostvarivati na samom aerodromu.

„Neki razgovori na ovu temu su već krenuli i to s manjim lokalnim aerodromima po Evropi, kojima je u interesu dovesti što veći broj turista u njihove sredine, ali i ostvariti veći putnički promet. Ovako nešto se možda neće dogoditi na Heathrowu ili nekom drugom velikom aerodromu, ali mislim da će ovo biti česta praksa na manjim regionalnim aerodromima kojima će biti u interesu značajno povećati putnički promet“, uvjeren je O’Leary, te dodaje da će to značiti i značajno smanjenje cijena aerodromskih taksi i naknada za slijetanje, jer će se razlika nadoknaditi povećanjem putničkog prometa.

Ryanair će do kraja godine, prema procjenama, ostvariti jedan od najboljih rezultata do sada – imaće čak 119 miliona putnika, a njihova flota se širi, tako da bi za nekoliko godina mogli imati kapacitet od 200 miliona putnika, piše Guardian. Prosječna cijena Ryanairovih karata sada je oko 46 eura, a u 2017. tu cijenu namjeravaju spustiti za 10 do 15 posto.