Sto najbogatijih Slovenaca: Supružnici Login treću godinu zaredom na vrhu

Na vrhu ljestvice 100 najbogatijih Slovenaca treću godinu zaredom su supružnici Login, glavni osnivači i većinski vlasnici preduzeća Autfit7. Na drugom mjestu slijedi najveći vlasnik grupe Interblok Jok Pečečnik, dok su na trećem mjestu Tatjana i Albin Doberšek pripremio je časopis Manager.

Vrijednost imovine glavnih osnivača razvijača mobilnih aplikacija, koja ima sjedište u Londonu, a porezni je rezident na Kipru, u poređenju s prošlom godinom pala je za 18 posto, a Login imaju po neslužbenim podacima priređivača Managerove liste još uvijek 699 miliona eura.

Vrijednost imovine se smanjila i preostalim pet suvlasnika preduzeća Autfit7 koji su se uvrstili na ljestvicu. Najveći od njih je na četvrtom mjestu Marko Pistotnik, koji ima 211 miliona eura, ili 19 posto manje nego prošle godine.

Na drugo mjesto ljestvice probio se najveći vlasnik proizvođača uređaja za kockarnice Interblok Pečečnik. Njegova imovina procjenjuje se na 255 miliona eura, ili šest posto više nego prošle godine, kada je Pečečnik bio na četvrtom mjestu. Od 2007. godine, vrijednost imovine porasla je za 176 posto, a Pečečnik se na svim dosadašnjim ljestvicama svrstao među 20 najbogatijih Slovenaca.

Sa prošlogodišnjeg petog mjesta među prve tri ove godine godine napredovali su Tatjana i Albin Doberšek, osnivači njemačkog porodičnog preduzeća Inžinering Doberšek koje se bavi projektovanjem i izgradnjom proizvodnih objekata ključ u ruke i proizvodnjom opreme. Njihova imovina se procjenjuje na 222 miliona eura, što je četiri posto manje nego prošle godine.

Na petom mjestu Menagerove ljestvice je osnivač Studio Moderna Sandi Češko. Prošle godine bio je drugi, a 2011, 2012. i 2013. godine čak i na samom vrhu. Revija Manager njegovu imovinu procjenjuje na 184 miliona eura, što je 32 posto manje nego prošle godine.

Desetoricu na listi zaključuju Gabriel i Petra Rojc suvlasnici proizvođača industrijskih, rolo i harmo vrata EFAFLEX (98 miliona eura, ili šest posto više nego prošle godine), porodica Lah na čelu s finansijskim investitorom Igorom Lahom, koji je vlasnik kiparske firme Ampelus i luksemburške firme Aluber (91,8 miliona eura, ili 17 posto manje nego prošle godine), vlasnik svjetski poznatog proizvođača ispušnih sistema Akrapovič – Igor Akrapovič (91,6 miliona eura, ili 58 posto više nego prošle godine), vlasnik razvijača plinskih terminala TGE Holding Vladimir Puklavec, koji je ujedno i vlasnik vinarije P & F Jeruzalem Ormož (81,4 miliona eura, ili šest posto više nego prošle godine), te suvlasnici proizvođača vrata Inotherm Anton i Verika Senk (70,8 mil. eura ili deset posto više nego prošle godine).

U odnosu na prošlogodišnju ljestvicu najviše je, gotovo za triput, povećao vrijednost imovine Ive Boskarol i kćerka Taja, koji su suvlasnici u svijetu poznatog proizvođača ultralakih aviona Pipistrel. Na temelju nedavno sklopljenog dugoročnog angažmana s kineskom firmom Sino, u Manageru su potencijalnu komercijalnu vrijednost Pipistrela procijenili na 50 miliona eura, što je bilo dovoljno za 19. mjesto.

Sa ljestvice je u međuvremenu ispao Mirko Tuš, koji je bio prvo četiri godine najbogatiji Slovenac. Razlog za to su slabi rezultati Tuš Holdinga.

Potpuna novost na ljestvici su Štefan Krajnc, suosnivač tržičke grupe Kableks, koja proizvodi kablovske i mehaničke sklopove i Valter Šajn, vlasnik firme Saval, koji je zastupnik za prodaju Opel vozila u Sloveniji.

Manager pojašnjava da je 2015 godina bila sa izuzetnim rastom budući da je imovina najbogatijih Slovenaca viša nego u pretkriznoj 2008. godini. Vrijednost imovine je porasla kod četiri petine osoba na ljestvici, a prag za uvrštenje porastao je sa 2,5 miliona u 17,6 miliona eura.

Ukupan iznos imovine je sa 4,6 milijardi eura, međutim, isti kao na prošlogodišnjoj listi, ali samo zato što se zbog već spomenutih tačnijih podataka smanjila vrijednost imovine vlasnika preduzeća Autfit7.