Sting se novim albumom vratio rok zvuku

Muzika

Poslije pauze od 13 godina, novi album sa 10 pjesama “57th&9th” snimio je sa starim saradnicima, što se odmah prepoznaje

Poslije čak 13 godina, Sting je objavio svoj 12. album pod nazivom “57th & 9th” – što je njegovo prvo rok izdanje. Album najavljen singlom “I Can’t Stop Thinking About You” snimao je sa starim saradnicima Dominicom Millerom (gitara) i Vinniejem Colaiutaom (bubnjevi), a tu su još bubnjar Josh Freese (Nine Inch Nails, Guns n’ Roses) i gitarista Lyle Workman, te Tex-Mex bend The Last Bandoleros. Produkcijom se pozabavio Martin Kierszenbaum.

– Sve se dogodilo vrlo brzo i spontano. Moja ideja je uvijek iznenaditi sebe i ljude s kojima radim, a nadam se i slušaoce. Riječ je o istraživanju i putovanju, o cesti koja vodi u nepoznato. Na albumu smo završili nečim što je energično i glasno, ali istovremeno i promišljeno – rekao je Sting o novom albumu koji je nazvao prema raskrsnici na Menhetnu kojeg je svakog dana prelazio dok je išao u studio u Hell’s Kitchenu. Na albumu se nalazi i pjesma “50.000” posvećena preminulim muzičarima, koju je Sting napisao u nedjelji kada je umro Princ. Album ima 10 pjesama, predstavlja Stingov povratak rok zvuku, nakon eksperimentisanja s klasikom (“Songs From the Labyrinth”, opuštajućom muzikom “If on a Winter’s Night…”, simfonijskim verzijama hitova iz solo karijere “Symphonicities” i keltskim folkom “The Last Ship”.

Sting će nastupiti na 23. godišnjici dodjele Nobelove nagrade za mir, 11. decembra u Oslu, u Telenor areni. Gdje će uz stare hitove predstaviti i novi  pop/rock album, 57. i 9. Inače, već drugu godinu zaredom, događaj se prenosi uživo putem streama na YouTube.

– Uistinu je čast nastupati na dodjeli Nobelove nagrade za mir. Uvijek sam vjerovao u muziku kojom se šalju poruke mira.

Kao jedan od najvećih svjetskih umjetnika, Gordon Metju Tomas Samner, poznatiji po nadimku Sting (65), prije solo karijere bio je glavni tekstopisac, pjevač i basista rok grupe Polis (The Police) s kojima je prodao preko 100 miliona ploča, dobio 16 Gremi nagrada za svoj rad i jednom je bio nominovan za Oskara za najbolju pjesmu.