Savršeni odmor na obalama Amalfija

Travel

Mali rajski predio u blizini Napulja, regija Amalfi, posjetioce prvo omami mirisom limuna, a zatim na suptilan način objasni italijansku la-dolce-vita filozofiju

Rim je najbolje mjesto koje može dati sve odgovore o slavnom periodu starog carstva, u Firenci se može sagledati period Renesanse, dok je Milano prestonica savremene mode i dizajna. Nijedna od ovih metropola ne može na tako poseban način dočarati svu filozofiju italijanskog načina života, kao obala regije Amalfi.

Sorento

Kao kapija ka obalskoj regiji Amalfi stoji grad Sorento, sakriven od gužvi popularnog Positana, ali dovoljno blizu svih dešavanja. Smještaj se može naći u Grand hotelu Excelsior Vittoria, zdanjem sa bogatom istorijom, davno izgrađenim na stijenama iznad gradske luke. Hotel već pet generacija vodi jedna porodica i smatra se za italijansku verziju kultnog Grand Budapest hotela. Za večernje trenutke, šetnja uskim gradskim ulicama i degustacija sjajnih limunčela, džemova i ostalih domaćih slatkiša predstavlja nezaboravno iskustvo.

Positano

Grad koji je sigurno najpoznatiji u cijeloj regiji, nekada je bio tek jedno skromno ribarsko mjesto. Danas je Positano grad gdje se ne može vidjeti ni jedan pravi ribar, a njihovo mjesto su zauzeli turisti sa selfi štapovima. Srećom, osjećaj koji na posmatrača ostavljaju katedrale i šarmantne pastelne kuće na obroncima stijena brzo zamjenjuju svaki negativan utisak koji stvaraju turisti u velikom broju. Nobelovac, pisac Džon Stajnbek je volio da odsjeda u hotelu Le Sirenuse još dok ova regija nije bila svjetski poznata, a hotel je i danas najpoznatiji u cijelom gradu, dok je posebno upečatljiva terasa restorana i pogled na Mediteran.

Nerano

Nerano je mjesto koje se lako preskoči ako se ne obrati dovoljno pažnje, jer svakako ima šta da ponudi. Ručak u restoranu Lo Scoglio ne treba propustiti, jer pruža jedinstven osjećaj i priliku da se razumije način na koji ovaj dio Italije svakodnevno živi, u neobičnom spoju jednostavnosti i glamura. Još od 1958.godine porodica De Simone sprema za svoje goste odlične paste i morske plodove, dok je čuvena porodica Onazis redovno dolazila u ovaj porodični restoran.

Amalfi

Grad po kojem cijela obala dobija ime, jedinstven je po mnogobrojnim stepenicama i uskim ulicama koje se strmoglavo penju uz strme litice. Glavna atrakcija je Duomo di Sant Andrea, impozantna katedrala iz devetog vijeka sa karakterističnim crno bijelim pločicama, uticajima arapske arhitekture i širokim stepeništem koje vodi na centralni trg. U gradu se može pronaći mnoštvo prodavnica koje nude vješto dekorisanu keramiku, obrađene skulpture od kamena, predmete od kože, kao i nakit od korala.

Ravelo

Visina je ono što čuva Ravelo od znatiželjnih turista i ostaje još uvijek mala tajna regije Amalfi. Posjetioci uglavnom ostaju na centralnom trgu, ali ukoliko se nastavi strmim putem može se lako doći do pravog dragulja ovog mjesta, vile Cimbrone. Elegantna vila izgrađena je 1905.godine, a svjetsku popularnost je stekla trideset godina kasnije kada je čuvena glumica Greta Garbo počela redovno da je posjećuje. Bašte i terase vile Cimbrone su mjesto sa kojih se pruža jedan od najljepših pogleda na cijelu obalu Amalfija. Njegujući diskretni luksuz i tajnovitost Ravela, Palazzo Avino i Belmond hotel Caruso se savršeno uklapaju u idiličnu sliku gradića na mediteranskoj obali. Kao znamenitost i poseban događaj ističe se festival koji se održava u vili Rufolo, u čast čuvenog kompozitora Riharda Vagnera, koji je inspiraciju za svoje kompozicije pronalazio u ovom mirnom mjestu.

Kapri

Glamur se može najviše osjetiti u Kapriju, mjestu koje je još od vremena starog Rima smatrano za posebnu destinaciju rezervisanu samo za odabrane. Imperator Tiberijus, Džeki Onazis, Elizabet Tejlor, Brižit Bardo, samo su neke od ličnosti koje su ovaj grad učinili simbolom luksuza. Danas Kapri u potpunosti prati trendove i svojim gostima nudi širok izbor najpoznatijih prodavnica i imena poput poznatih proizvođača sandala Da Costanzo i Angela Puttini juvelirnice, dok se odmah pored nalaze butici Hermes i Fendi. Za duži boravak u Kapriju, posjetiocima stoje na usluzi izuzetni Grand hotel Quisisana i J.K. Place Capri, sa čijih terasa gosti mogu da uživaju u spektakularnim zalascima Sunca nad Mediteranom.