Evropske berze pod blagim pritiskom

Na evropskim berzama jutros cijene akcija blago su pale jer je energetski sektor pod pritiskom pada cijena nafte, a nastavlja se i pritisak na italijanski bankarski sektor

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 odsto, nakon što je juče ojačao 0,3 odsto. Frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su oko 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,2 odsto, dok je londonski FTSE ojačao 0,1 odsto.

Pod najvećim su pritiskom jutros akcije u energetskom sektoru, koje su u prosjeku pale za 0,6 odsto, što je posljedica pada cijena nafte, nakon što su danima rasle zahvaljujući nadi ulagača da će članice OPEC-a na sastanku 30. novembra postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu pala 0,7 odsto, na 47,64 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,9 odsto, na 48,58 dolara.

Italijanski bankarski sektor oslabio je 0,8 odsto, što je posljedica strahova ulagača da bi zbog referenduma o ustavnim promjenama idućeg mjeseca mogla pasti reformistička vlada premijera Mattea Renzija.

S druge strane, jutros su porasle cijene akcija u zdravstvenom sektoru, za 0,6 odsto.

Na azijskim berzama su cijene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,5 odsto, povećavši svoj dobitak od početka nedjelje na 1,7 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros porastao 0,3 odsto, na 18.381 bod, što je već sedmi dan zaredom kako raste.

Cijele protekle nedjelje skočio je 2,3 odsto, što se najviše zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inostranim tržištima.