Wall street: Berzanski indeksi bez promjene

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, pri čemu su cijene akcija u defanzivnim sektorima porasle, a u finansijskom i energetskom pale

Dow Jones oslabio je 0,10 odsto, na 21.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 6.198 bodova. Finansijski sektor našao se juče pod pritiskom nakon što su banke JPMorgan i Bank of America poručile da će u drugom tromjesečju ostvariti manje prihode od trgovanja nego u istom lanjskom razdoblju.

Zbog toga su cijene akcija tih banaka pale oko 2 odsto, dok je akcija Goldman Sachsa pojeftinila više od 3 odsto.

S&P indeks finansijskog sektora skočio je neposredno nakon predsjedničkih izbora u SAD-u više od 20 odsto, zahvaljujući obećanjima Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima, između ostalim, finansijskom.

Zbog političkih problema Donalda Trumpa, posljednjih je nedjelja S&P indeks finansijskog sektora pod pritiskom, pa je sada u minusu 0,3 odsto u odnosu na početak godine.

I dok je finansijski sektor juče bio pod pritiskom, u defanzivnim sektorima cijene su akcija porasle. U sektoru telekomunikacija za 0,35, a u komunalnom za 0,45 odsto.

Zbog pada cijena nafte za više od 2,5 odsto, na najniže nivoe u tri nedjelje, juče je pao i S&P indeks energetskog sektora, za 0,4 odsto.

Iako su OPEC i neke nečlanice tog kartela nedavno odlučile produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja prvog tromjesečja iduće godine, ulagači se plaše da te mjere nisu dovoljne da bi se uskoro znatnije smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje, stoga su cijene ′crnog zlata′ pod pritiskom.

I na većini evropskih berzi cijene su akcija jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 odsto, na 7.519 bodova, a pariski CAC 0,42 odsto, na 5.283 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,13 odsto, na 12.615 bodova.