Zlato najjeftinije od februara

Razlog padu cijena je očekivanje da će u decembru biti povećane američke kamatne stope!

Dok je zlato na najnižoj cijeni u devet mjeseci, cijena srebra je pala više od 20 posto što je rezultat očekivanja tržišta kako je razdoblje niskih kamatnih stopa pri kraju. Cijena fine unce zlata u četvrtak je pala dodatnih 0,7 posto na 1180,38 dolara; na najnižu razinu od februara. No, poznavaoci tehničke analize tvrde kako pri ovoj cijeni ne bi bili iznenađeni da zlato padne sve do 1000 dolara za uncu. Analitičar Craig Johnson za CNBC kaže kako se sljedeći nivo podrške za zlato nalazi između 1050 i 1000 dolara. Da zlato kod investitora sve više gubi sjaj pokazuje i podatak da su berzovno utrživi fondovi (ETF) koji prate cijenu zlata u dosadašnjem dijelu novembra smanjili zalihe za 85,5 metričkih tona na 1902 tone. To je najniža tonaža od juna.

Analitičari očekuju da bi novembar mogao donijeti najveći mjesečni pad količine zlata koje drže ETF-ovi u tri godine. Još je gora situacija kod srebra koje je od vrhunca u avgustu izgubilo petinu vrijednosti čime je u „medvjeđoj teritoriji“. Uncom srebra u četvrtak se trgovalo po 16,4 dolara. Isključivi razlog padu cijene plemenitih metala jeste što su investitori – sudeći po cijeni opcija – sasvim sigurni da će na zasijedanju 13. i 14. decembra zvaničnici američkih Federalnih rezervi povećati kamatne stope.

Trenutni raspon kamatnih stopa kreće se od lanjskog decembra na 0,25 do 0,5 posto. „Svi očekuju decembarsko podizanje kamatnih stopa i to je ono što je uključeno u cijenu zlata u ovom trenutku“, tumači za Bloomberg Tom Kendall, direktor analize plemenitih metala u ICBC Standard Bank. Zanimljiv je i paradoks da na pad cijene zlata upravo pokreću očekivanja da će inflacija porasti, upozoravaju analitičari. (Tomislav Pili/Poslovni.hr)