Wall Street: Oprez zbog političkih napetosti u Washingtonu

Berza

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromjenjeni, a ulagače je zabrinula politička situacija u Washingtonu koja bi mogla dodatno odložiti planove predsjednika Donalda Trumpa o podsticajnim mjerama

Dow Jones ostao je gotovo nepromjenjen, na 21.409 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,08 odsto, na 2.425 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,27 odsto, na 6.193 boda. Tokom prepodnevnog trgovanja cijene su akcija oštro pale jer se uzburkala politička scena u Washingtonu nakon što je Donald Trump ml., najstariji predsjednikov sin, objavio e-mailove koje je razmijenio s posrednikom u kojima mu predlaže susret s advokatom ruske vlade u vezi štetnih informacija po Hillary Clinton. To je najnoviji nastavak ′sapunice′ o upletenosti Rusije u lanjske američke predsjedničke izbore, što je predmet istrage senatskog odbora.

Kasnije se tržište smirilo, a berzanski su indeksi nadoknadili gubitke zahvaljujući naznakama da Kongres možda ipak nešto radi u vezi podsticajnih mjera koje je predsjednik Trump najavio još u izbornoj kampanji.

Trumpova obećanja o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima glavni su razlozi snažnog rasta cijena akcija krajem prošle i početkom ove godine, kada su indeksi dostigli rekordne nivoe.

Zbog političkih problema u Washingtonu, posljednjih nedjelja tržište je izgubilo na zamahu jer od Trumpovih obećanja još nema ništa.

Na oprezno trgovanje ukazuje ispodprosječni obim. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 5,9 milijardi akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

A na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 odsto, na 7.329 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 odsto, na 12.437 bodova, a pariski CAC 0,48 odsto, na 5.140 bodova.