10 najskupljih konjaka na svijetu

Konjak je vrhunsko piće koje se konzumira u umjerenim količinama i u čijem se bogatom okusu i teksturi uživa polaganim ispijanjem iz tople čaše

Proizvodi se dvostrukom destilacijom bijelog vina nakon čega decenijamaa odležava u hrastovim bačvama. Konjakom se može zvati samo brendi koji je proizveden u Francuskoj pokrajini Cognac, a koja se nalazi na jugo-zapadu Francuske. Danas u toj pokrajini postoji oko 200 proizvođača konjaka, a čak 90% proizvodnje namijenjeno je američkom tržištu.

Courvoisier L’Esprit Decanter
Cijena: 4.999 dolara (0,7 l)Courvoisier L’Esprit DecanterOvo je jedno od najluksuznijih svjetskih žestokih pića i rezultat je miješanja nekih od najboljih konjaka u posljednjih 200 godina. Najmlađi konjak koji se nalazi u blendu datira iz 1930. godine, dok je najstariji odležavao u bačvama još od doba Napoleona.

Jenssen Arcana
Cijena: 5.500 dolara (0.7 l)jenssenarcanaArome konjaka Arcana proizlaze iz vapnenačkog tla francuske regije Champagne, a zatim odležavanjem više od vijeka u bačvama od Francuskog hrasta. Ako imate dovoljno novaca, osim što ćete uživati u aromama cedara i duvana, Jenssen će ovu ekskluzivno piće upakovati u ručno pravljenu kristalnu bocu, a sve dolazi u prekrasnoj drvenoj škrinjici.

Hine Triomphe Talent De Thomas Hine
Cijena: 6.000 dolara (0.7 l)image0022Ovim izdanjem kompanija je proslavila dolazak osnivača kompanije u Francusku. Hine Triomphe konjak dolazi u prekrasnoj boci od Baccarat kristala s četiri čaše za vas i vaše prijatelje, a sve je upakovano u kutiju za cigare napravljenu od mahagonija i ebanovine.

Frapin Cuvée 1888
Cijena: 6.400 dolara (0.7 l)frapin-decanter-featuredKonjak Frapin Cuvée 1888 napravljen je u čast osnivača kompanije Piera Frapina, koji je 1888. godine odabrao miješano vino koje je osvojilo zlatnu medalju na Svjetskom sajmu u Parizu. Neki od konjaka iz ovog blenda datiraju i ranije od 1888. godine. Konjak dolazi u kristalnoj boci koju krasi spirala napravljena od zlata.

Martell Creation Cognac
Cijena: 7.500 dolara (0.7 l)Cognac06Martell Creation konjak je reinterpretacija konjaka koji je prvi puta stavljen u bačve početkom 19. vijeka. Iako je teško pronaći informacije o njemu, kažu da je blage arome sušenog voća i marmelade s notom lješnjaka i cedara.

Le Voyage de Delamain
Cijena: 7.600 dolara (0.7 l)Le-Voyage-de-Delamain-70cl (2)Konjak vrlo ograničene serije koji je blend najfinijih starih konjaka podregije Grand Champagne. Dolazi u boci od Baccarat kristala, a prezentovan je u poklon kutiji koja je dizajnirana po uzoru na stare fotografske kamere.

Hardy Perfection 140 years Cognac
Cijena: 7.800 dolara (0.7 l)cognac-hardy-terreKonjak za poznavaoce koji zahtijevaju ništa manje od savršenstva. Svaka od 300 proizvedenih boca pažljivo je numerisana i ima certifikat o porijeklu. Napravljen u podregiji Grand Champagne. Vrlo rijedak konjak koji se jednom kada nestanu zalihe više nikada neće moći napraviti.

Remy Martin Cognac Black Pearl Louis XIII
Cijena: 34.000 dolara (0.7 l)imageKonjak Remy Martin Louis XIII je napravljen od blenda 1200 (eaux-de-vie) voćnih brendija koji potiču isključivo iz podregije Grand Champagne. Svaki od tih brendija odležao je u bačvama od 40 do 120 godina. Na svijetu postoji samo 358 numeriranih boca ručno napravljenih od Baccarat kristala.

Hennessy Beaute du Siecle Cognac
Cijena: 175.000 dolara (0,7 l)hennessyStvoren mješanjem najrjeđih (eaux-de-vie) brendija iz Hennessyja. Ova ograničena serija od samo 100 boca u pripadajućoj kutiji napravio je francuski umjetnik Jean-Miche Othoniela u čast Kiliana Hennessyja koji je vodio kompaniju Hennessy od 1945-1975. godine i još je jedan razlog zbog kojeg je ovaj konjak toliko skup.

Henri IV, Cognac Grande Champagne
Cijena: 2.000.000 dolara (0.7 l)Cognac_oficialI ovog puta razlog zbog čega je ovaj konjak toliko skup je upravo boca u kojoj dolazi. Kristalna boca uronjena u 24-karatno zlato i platinu, a uz to i optočena sa 6.500 dijamanata koje je sve ukomponovao poznati zlatar Jose Davos. Konjak Henry IV, poznat kao DNA svih konjaka, prvi puta je proizveden davne 1776. godine nakon čega je stajao u bačvama više od 100 godina.