U ovoj godini rast proizvodnje u BiH veći od četiri posto

U BiH se tokom ove godine može očekivati rast industrijske proizvodnje veći od četiri posto, pod pretpostavkom očuvanja pozitivnog trenda u eksternom okruženju

U svom biltenu „Perspektive“, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH navodi da bi svjetska ekonomija, prema projekcijama, tokom naredne godine mogla imati rast od 3,4 posto, dok je projektovani rast u zemljama eurozone 1,4 posto.

Ova dešavanja u međunarodnom ekonomskom okruženju trebala bi imati pozitivan uticaj na ekonomske prilike u regionu, ali i u BiH, posebno na prerađivačku industriju, te se u BiH može očekivati rast ukupne industrijske proizvodnje veći od pet posto.

Pored prerađivačke industrije, tokom naredne godine očekuje se i značajniji doprinos energetskog sektora koji čini trećinu ukupne industrijske proizvodnje u BiH.

Pokretanje proizvodnje u okviru novih termoenergetskih postrojenja značajno će popraviti energetski bilans i ukupnu industrijsku proizvodnju u BiH. U periodu 2018-2019. godine se takođe može očekivati rast industrijske proizvodnje u BiH veći od pet posto godišnje.

Uz nastavak pozitivnih eksternih dinamika očekuje se i sve uticajniji značaj internih dinamika kroz strukturalne reforme koje bi trebale biti u funkciji jačanja ukupne industrijske proizvodnje u BiH.

Tako se u zemljama eurozone očekuje oporavak privatne potrošnje od 1,5 opsto, porast investicija od 4,2 odsto i povećanje ukupnog izvoza i uvoza od pet posto odnosno 5,6 posto, što će omogućiti intenzivne spoljnotrgovinske razmjene zemalja EU međusobno i sa ostatkom svijeta.

Planirana investiciona ulaganja u infrastrukturu i energetiku takođe bi trebala značajno doprinijeti rastu industrijske proizvodnje od preko pet posto u BiH, jačanju građevinskog sektora i grana koje su vezane za taj sektor u BiH.

Očekuje se i da energetski sektor, koji je u prethodnom periodu bio jedan od nosilaca industrijske proizvodnje, nastaviti pozitivan trend rasta proizvodnje i dodatno osnažiti industrijsku proizvodnju u BiH.