Evropske berze u porastu, novi rekord FTSE indeksa

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija su porasle, pri čemu je londonski FTSE indeks dostigao novi rekordni nivo, što se zahvaljuje jačanju evropske i američke ekonomije

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,6 odsto, nakon što je juče ojačao 0,4 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,60 odsto, na 7.587 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 odsto, na 12.787 bodova, a pariski CAC 0,85 odsto, na 5.364 boda.

Evropske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni nivoi svih najvažnijih berzanskih indeksa na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo podataka s tržišta rada i iz proizvodnje, koji ukazuju na ubrzavanje rasta američke ekonomije.

Jača i ekonomija eurozone. Juče je objavljeno da su fabričke aktivnosti u maju porasle najbrže u proteklih više od šest godina, uz podršku vala novih narudžbina, pokazali su izvještaji londonske firme Markit.

Najviše su jutros porasle cijene akcija banaka, a slijedi automobilski sektor.

Energetski je sektor jednini u minusu, za 0,2 odsto, što je posledica pada cijena nafte jer se ulagači plaše da se jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje neće ublažiti tako skoro.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,5 odsto, na 50,40 dolara, nedaleko najnižih nivoa u tri nedjelje od 49,80 dolara, na koju je skliznula u srijedu.

Pritom su pale i cijene akcija proizvođača energije iz obnovljivih izvora, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da će se Sjedinjene Države povući iz Pariskog sporazuma o klimi.