Wall Street: Najlošije polugodište od 1970. godine

Berza

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, pa su berzovni indeksi završili u minusu i na mjesečnom i na kvartalnom nivou, dok su u cijelom prvom polugodištu zabilježili najveći pad u više od 50 godina.

Dow Jones oslabio je u četvrtak 253 boda ili 0,82 odsto, na 30.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,88 odsto, na 3.785 bodova, a Nasdaq indeks 1,33 odsto, na 11.028 bodova.

Tako je mjesec jun završen u sumornom raspoloženju. Sva tri indeksa zabilježila su pad i u cijelom drugom tromjesečju, a dva kvartala uzastopnog pada S&P 500 i Dow indeksa ne pamte se od 2015. godine.

U cijelom prvom polugodištu Dow Jones potonuo je, pak, više od 15 odsto, S&P 500 više od 20, a Nasdaq indeks gotovo 30 odsto.

To je za S&P 500 indeks najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962, a za Nasdaq najgore od kada postoji.

U prvim danima ove godine indeksi su dosezali rekordne nivoe, kao i lani, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, no ubrzo se smjer tržišta preokrenuo zbog širenja omikron varijante covida-19. Potom je uslijedila ruska invazija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište energentima, sirovinama i hranom te tako dodatno podstaklo rast ionako već visoke inflacije.

Kako je inflacija u SAD-u dosegnula najviše nivoe u 40 godina, Fed je odgovorio agresivnim povećanjem kamatnih stopa, a to su učinile ili najavile i mnoge druge centralne banke u svijetu, uključujući i Evropsku centralnu banku (ECB), koja upravlja eurom. Zbog toga će se usporiti rast svjetske ekonomije, a moguća je i recesija, ocjenjuju agencije.

U prvom kvartalu američka ekonomija je pala na kvartalnom nivou, a ni makroekonomski podaci u drugom tromjesečju nijesu sjajni.

„Od početka godine raste inflacija, dok se rast ekonomije usporava. Fed zaoštrava finansijske uslove kako bi suzbio inflaciju i paniku na tržištima. No, mislim da je ‘mekano’ prizemljenje ekonomije malo vjerovatno. Čini mi se da smo zapravo već uronili u recesiju, a jedino je pitanje koliko će biti duboka”, kaže Pol Kim, direktor u kompaniji Simplify.

Juče objavljeni podaci ukazali su na blagi pad raspoloživog dohotka u SAD-u, slabljenje potrošnje, i dalje visoku inflacije te blagi rast nezaposlenosti.

„Podaci počinju pokazivati da se potrošnja usporava, čini se da inflacija počinje uticati na prosječnog potrošača. A to može uticati na zarade kompanija, glavne pokretače tržišta”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u kompaniji Wealthspire Advisors.

I na evropskim berzama su cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,96 odsto, na 7.169 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,69 odsto, na 12.783 boda, a pariski CAC 1,80 odsto, na 5.922 boda.