Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar pretekao jen

Berza

Na azijskim berzama u srijedu se trguje oprezno, dok je dolar ojačao prema azijskim valutama jer se očekuje da će američka centralna banka signalizovati mogućnost povećanja kamatnih stopa u junu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,7 odsto, a porasle su i cijene akcija u Singapuru, Maleziji, Tajvanu i Tajlandu. U Šangaju i Australiji pale su između 0,3 i 0,9 odsto, dok se u Hong Kongu i Južnoj Koreji zbog praznika danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče kada je dostigao najviši nivo u gotovo dvije godine. Podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu i na evropskim berzama.

Poslovni rezultati kompanija su solidni, kao i makroekonomski podaci iz najvećih ekonomija regije.

Ulagači su oprezni zbog naznaka usporavanja rasta američke i kineske ekonomije, ali i zbog mogućnosti povećanja kamata u SAD-u.

Danas završava dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, koji će objaviti svoje zaključke. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici, ali mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao signalizovati da u junu namjerava povećati kamate.

Ulagači su oprezni i zbog slabosti cena nafte, koje su pod pritiskom zbog povećanja proizvodnje u Libiji, SAD-u i Kanadi, što bi moglo umanjiti uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a. Zbog toga su juče cijene nafte pale više od 2odsto, zaronivši na najniže nivoe u više od mjesec dana.

Doduše, jutros su porasle oko 1 odsto, pa je na londonskom tržištu cijena barela dostigla 50,95 dolara, a na američkom 48,10 dolara, ali radi se, kažu analitičari, samo o tehničkoj korekciji nakon jučerašnjeg oštrog pada.

A na valutnim je tržištima dolar ponešto ojačao prema japanskoj valuti jer se očekuje da će Fed signalizovati mogućnost povećanja ključnih kamatnih stopa u junu. Cijena dolara kreće se jutros oko 112,10 jena, nedaleko od najviših nivoa u šest nedjelja, dok je juče u ovo doba iznosila 111,95 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa se kurs eura kreće oko 1,0935 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0910 dolara.