Ikea postigla rekordan godišnji neto profit

Ekonomija

Švedska kompanija, Ikea je u fiskalnoj 2015/16. godini ostvarila rekordnu godišnju neto dobit u zahvajujući snažnoj prodaji kuhinjske opreme i trpezarija

Grupa je saopštila da je zabilježila profit od 4,2 milijarde eura, što je za 20 odsto više nego prethodne godine, uprkos tome što je platila veći porez u toj finansijskoj godini završenoj u avgustu, prenosi agencija AFP.

Ikea grupa je platila 1,2 milijarde eura poreza na dobit ostvarenu širom svijeta, po poreskoj stopi od 21,6 odsto u odnosu na 18,9 posto prethodne godine, što je posljedica zalaganja “zelenih poslanika” u Evropskom parlamentu za strategiju agresivnog poreskog planiranja.

Ikea grupa u Holandiji, koja kontroliše najveći dio prodavnica ovog brenda u svijetu, još je u septembru obavijestila da je njen promet skočio za 7,1 odsto, na 34,2 milijarde eura što je u  lokalnim valutama, rast bio 7,9 procenata.

U periodu od 10 godina, prodaja Ikee se gotovo udvostručila, a broj prodavnica je porastao za nešto više od 50 odsto. U međuvremenu, Ikea je razvila i online prodaju, koja sada u ukupnoj prodaji učestvuje sa četiri odsto.

Gotovo 400 prodajnih objekata Ikee u 48 zemalja posjetilo je 915 miliona kupaca u periodu od septembra 2015. do avgusta 2016. godine, naveli su iz kompanije.