Masterkard prestaje sa izdavanjem kartica sa magnetnom trakom

Ekonomija

Vodeća tehnološko-finansijska kompanija Masterkard najavila je da je odlučili da prestane sa izdavanjem kartice sa magnetnom trakom, javlja BBC.

Do 2033. godine nijedna od Masterkardovih debitnih ili kreditnih kartica neće imati magnetnu traku, a banke u mnogim regijama, uključujući Evropu, biće u mogućnosti da izdaju kartice bez trake već od 2024. godine.

Velika Britanija je već 2006. prešla na kartično plaćanje uz pomoć čipa i PIN-a, koje je u širokoj upotrebi i širom ostatka Evrope, ali u SAD-u se još uvjek koriste magnetne trake, piše Jutarnji List.

Iz Masterkarda tvrde da kartice s čipom kao i nove biometrijske kartice koje koriste otiske prstiju nude veću sigurnost.

Magnetna traka razvijena je šezdesetih godina prošlog vijeka u sklopu IBM-ovog projekta stvaranja ličnih karata za osoblje CIA-e.

Pandemija je, kažu iz Masterkarda, naglasila apetit za različitim načinima plaćanja, a beskontaktno plaćanje koje se može izvršiti karticom ili telefonom povećalo se za više od jedne milijarde transakcija u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Eksperisanje s biometrijskim sistemima plaćanja nastavlja se – od sistema koji omogućavaju plaćanja pomoću prepoznavanja lica do skenera za dlanove.