Zemlje regiona idućeg mjeseca definišu regionalno ekonomsko područje

Zemlje regiona trebalo bi sljedećeg mjeseca na samitu Zapadnog Balkana da utemelje regionalno ekonomsko područje

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je u Dubrovniku da bi na samitu za Zapadni Balkan, u Trstu 12. jula, zemlje regiona trebalo da usvoje višegodišnji akcioni plan za stvaranje regionalnog ekonomskog područja koje ima za cilj bolju ekonomsku povezanost regiona.

Svilanović je u intervjuu za novinsku agenciju Beta rekao da plan za stvaranje regionalnog ekonomskog područja sadrži četiri elementa, i da će omogućiti potpunu liberalizaciju trgovine unutar regiona, uklanjanje carinskih barijera, povećanje mobilnosti radne snage, reformu investicione politike, ukidanje rominga i digitalizaciju.

– Prva cjelina je ono što bih ja nazvao CEFTA plus. CEFTA omogućava potpunu liberalizaciju trgovine unutar regiona. Ono što je plus i što se nalazi u ovom programu jeste potpuna liberalizacija trgovine uslugama (osiguranje, bankarstvo i slično) i uklanjanje takozvanih bescarinskih barijera koje bi trebalo da omogući povećanje trgovine u regionu – naveo je generalni sekretar RCC-a.

On je rekao da se drugi element plana o formiranju regionalnog ekonomskog područja odnosi na povećanje mobilnosti radne snage unutar zemalja Zapadnog Balkana, automatsko priznavanje diploma i standardizaciju profesije. Prema njegovim riječima, treći element odnosi se na investicije i reformu investicione politike koji bi omogućila da se region prema spolja predstavi kao zajednička investiciona destinacija i harmonizuju nacionalne investicione politike.

– Četvrti blok je digitalizacija. Tu su vlade jako otvorene i žele da se dogovore o usaglašavanju romiga među ovih šest ekonomija regiona. Da on bude zajednički i da ide ka nuli – da u jednom koraku postanemo puni dio EU, bar u toj oblasti – rekao je Svilanović.

Kako je naveo, dobra vijest koja će doći sa samita u Trstu jeste da je region u stanju da se dogovori da funkcioniše kao regionalno ekonomsko područje.

Svilanović je rekao da će se u okviru pregovora razgovarati o pitanjama optičkih kablova u regionu kako bi strani investitori i kompanije mogle da investiraju novac.

Generalni sekretar RCC-a je naveo da su zemlje regiona, a posebno Srbija veoma zainteresovane za dogovore o digitalizaciji, čiji je cilj da se privuče strani kapital i reformiše nacionalne politike u cilju boljeg iskorišćavanja postojećih resursa.

Crna Gora protiv carinske unije Zapadnog Balkana

Premijer Duško Marković kazao je da inicijativa srpskog predsjednika o formiranju carinske unije Zapadnog Balkana nije realna.

Statistika otvorenih poglavlja u pregovorima s EU, po mišljenju Markovića, najbolja su potvrda postignutog na planu evropskih integracija Crne Gore.

– Iako su početkom ove godine registrovana različita tumačenja i inicijative povodom dalje integracije Zapadnog Balkana, poput stvaranja takozvanih carinskih unija i zajedničkog tržišta regiona, na sastancima predstavnika naše vlade i Evropske komisije na visokom nivou, usaglašeno je da u regionu ne možemo govoriti o jedinstvenoj carinskoj, odnosno trgovinskoj politici regiona prema trećim zemljama – rekao je Marković, navodeći “da incijativa o formiranju carinske unije Zapadnog Balkana nije realna”.