Azijske berze pale, dolar skočio

Berza

Na azijskim berzama danas su cijene akcija pale, prateći klizanje indeksa na Wall Streetu, dok se vrijednost dolara prema korpi valuta kreće nedaleko od najviših nivoa u 14 godina

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju bili su oko 7,30 sati u minusu između 0,1 i 0,6 odsto,

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, zaronivši na najniži nivo u pet mjeseci. Od početka nedjelje taj je indeks na gubitku 1,6 odsto.

Azijske ulagače na oprez je naveo jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu drugi dan zaredom jer pomalo splašnjava euforija koju je podstakao novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp najavom politika koje bi trebale ubrzati rast ekonomije.

Američka ekonomija već sada snažno raste, što je pokazala juče objavljena treća procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U trećem tromjesječju američka ekonomija porasla 3,5 odsto na godišnjem nivou, najbrže u posljednje dvije godine. Prethodna procjena govorila je o rastu BDP-a za 3,2 odsto.

Međutim to nije osjetnije uticalo na Wall Street jer ulagači nisu sigurni mogu li indeksi dodatno porasti, s obzirom da su od Trumpove pobjede na izborima, snažno skočili, pa je sada Dow Jones u plusu 14, a S&P 500 indeks 11 odsto u odnosu na početak godine.

Osim zbog pada cijena na Wall Streetu, ulagači su oprezni i zbog oscilacija cijena nafte, koje jedan dan ponešto porastu, pa već drugi dan padnu.

Nakon jučerašnjeg rasta, jutros je cijena barela na američkom tržištu pala 0,5 odsto, na 52,65 dolara. Od početka nedjelje na dobitku je 1,45 odsto.

A na valutnim se tržištima vrijednost američkog dolara prema korpi valuta ponovno primakla najvišim nivoima u 14 godina jer ulagači vjeruju da će Trampove najavljene politike, uz rast ekonomije, podstaći i inflaciju, pa će američka centralna banka morati ubrzati tempo povećanja kamata narednih godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, jutros se ponovno probio iznad 103 boda, pa je krenuo prema 103,65 bodova, najvišem nivou od decembra 2002. godine, koju je dostigao u utorak.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 117,50 jena, kao i juče u ovo doba.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se cijena eura kreće oko jučerašnjih nivoa – 1,0440 dolara.