Wall Street: Indeksi bez većih promjena

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi ostali gotovo nepromjenjeni jer je oštar pad cijena akcija u energetskom sektoru anulirao uspon akcija kompanija koje su objavile bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate

Dow Jones oslabio je 0,03 odsto, na 20.951 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,06 odsto, na 2.389 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 odsto, na 6.075 bodova.

Najviše su juče pale, prosječno 1,9 odsto, cijene akcija u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte za gotovo 5 odsto nakon naznaka da OPEC i drugi veliki proizvođači neće preduzeti drastičnije korake kako bi se smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje. Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 14,8 odsto na godišnjem nivou, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvještaja, biće to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Ulagače je ponešto ohrabrilo i ′zeleno svjetlo′ zastupničkog doma američkog Kongresa novom predlogu zdravstvene reforme republikanaca, kojim se namjerava zamijeniti tzv. Obamacare. Raniji pokušaji zamjene tog zakona, koji je već godinama republikancima trn u oku, nisu uspjeli, pa sada mediji pišu kako se radi o velikoj pobjedi predsjednika Donalda Trumpa. Još slijedi velika bitka oko tog zakonskog prijedloga u Senatu.

Od 8. novembra, kada je Trump izabran za predsjednika, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,7 odsto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima. U posljednje vrijeme entuzijazam je splasnuo jer ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti realizovati svoja obećanja.

U fokusu ulagača u petak će biti izvještaji o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na tržište jer najviše utiče i na odluke američke centralne banke o monetarnoj politici. Nakon dvodnevne sjednice, u srijedu su čelnici Feda poručili da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih poruka ulagači su zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji više od 60 odsto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu. Budu li podaci o zapošljavanju dobri, porašće očekivanja o povećanju kamata u junu. Budu li loši, ta će očekivanja splasnuti, kažu analitičari.

A na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 odsto, na 7.248 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,96 odsto, na 12.647 bodova, a pariski CAC 1,35 odsto, na 5.372 boda.