Top 7 nebodera za 2016.

Ovo su neboderi koji su obilježili 2016. godinu, od zgrada neobičnog oblika, interesantnih fasada, pa do druge najviše zgrade na svijetu koja je proglašena novim prototipom za nebodere

1. Torre Reforma, Meksiko

Sa svojih 246 metara, Torre Reforma je trenutno najviša zgrada u Meksiku. Osim visinom, može da se pohvali i interesantnim izgledom – njene dvije strane obložene su betonskom fasadom prošaranom otvorima, dok je treća izrađena od stakla. Meksiko će dobiti novu najvišu zgradu već 2017. kada bude završena 280 metara visoka kula „Torre KOI“.

1. Torre Reforma, Meksiko

2. VIA 57 West, Njujork

U moru pravougaonih višespratnica koje krase obalu rijeke Hadson u Njujorku, ističe se trouglasta silueta 142 metra visoke zgrade „VIA 57 West“. Arhitektonski biro „BIG“ (Bjarke Ingels Group) projektovao je ovaj neboder u čijem se središtu nalazi dvorište istih proporcija kao Central park.

2. VIA 57 West, Njujork

3. Greenland Center, Peking

Staklena fasada nebodera načinjena je od panela trapezoidnog oblika postavljenih tako da prave hlad ili reflektuju sunčeve zrake. „Greenland Center“ uzdiže se 260 metara u poslovnom distriktu Pekinga, a projektovala ga je kompanija „SOM“ (Skidmore, Owings & Merrill).

3. Greenland Center, Peking

4. 56 Leonard, Njujork

Kula nepravilnog oblika uzdigla se ove godine 60 spratova nad Menhetnom. Arhitektonska kompanija „Herzog & de Meuron“ kreirala je neboder u čijem je vrhu od naslaganih staklenih „kutija“ smješteno 10 jedinstvenih penthausa.

4. 56 Leonard, Njujork

5. 10 Hudson Yards, Njujork

„10 Hudson Yards“ je prva kula izgrađena u okviru projekta „Hudson Yards“, koji predstavlja najveći projekat urbanog razvoja u Njujorku još od 30-ih godina 20. vijeka.  U neboderu je smješteno globalno središte modne kompanije „Coach“.

5. 10 Hudson Yards, Njujork

6. Hongkou Soho, Šangaj

Aluminijumske ploče pokrivaju fasadu nebodera u Šangaju koji je projektovala arhitektonska kompanija „Kengo Kuma & Associates“. Tanke trake perforisanog metala prate formu zgrade i kreiraju teksturu koja prikriva uobičajene horizontalne linije spratova zgrade.

6. Hongkou Soho, Šangaj

7. Shanghai Tower, Šangaj

Sa 632 metra, Šangajska kula je druga najviša zgrada na svijetu. Uzdiže se 121 sprat iznad zemlje i iako je izgrađena pred sam kraj prošle godine, zvanično je otvorena 2016. Njena upečatljiva spiralna forma rezultat je brojnih testova kako bi zgrada bila otporna na tajfune. Odbor za visoke zgrade i urbana staništa proglasio je ovu kulu novim prototipom za visoke zgrade.

7. Shanghai Tower, Šangaj