Kraljica među neboderima – spektakularna zgrada Kalisi

Njujork krase neki od najimpresivnijih nebodera na svijetu kao što su Empajer stejt bilding, Rokfeler centar, Krajslerova zgrada, a listi bi uskoro mogao da se priključi još jedan

Arhitekta Mark Foster Gejdž, prodekan na Arhitektonskom fakultetu Jejl univerziteta, projektovao je spektakularan, 102 sprata visok neboder nazvan „Kalisi“ (the Khaleesi), koji bi se nalazio na Menhetnu. Pored toga što bi bila među najvišim zgradama u Njujorku, stospratnica bi se isticala raskošnim ornamentima u gotskom stilu izrađenim robotičkom „CNC“ tehnologijom. Projektom su predviđena i  četiri ogromna balkona, poduprta izrezbarenim krilima od betona.

Interesantni detalji prekrivaju toranj: betonske skulpture koje podsjećaju na dijelove automobila i propelere, kao i simetrični geometrijski oblici koji se protežu preko sve četiri strane zgrade.

kalisi

Bronzani i mesingani dekorativni detalji uspinju se uz zgradu, kreirajući masivne zupčanike na bazi zgrade i vijugave elemente koji prate formu ornamenata na višim dijelovima nebodera.

Na vrhu tornja nalazi se platforma za razgledanje koju uokviruju skulpturalni metalni elementi, uključujući i kreature životinjskog lika na svakom uglu zgrade.

– Mislim je je većina nebodera u Njujorku skoro u potpunosti lišena arhitektonskog dizajna, oni su samo visoke kutije obložene fasadom od stakla. To nije dizajn. Dizajn podrazumijeva razmatranje mnogo detalja, na primjer, kako zgrada izgleda iz raznih uglova, ili, u ovom slučaju, kako učiniti da svaki sprat bude jedinstven. Kako učiniti da zgrada bude nešto više od spratne površine na nebu i pretvoriti je u nešto prelijepo i značajno za stanare i grad – kaže Gejdž.

kalisi 4

Zgrada bi uglavnom bila stambena, a u jednom dijelu bi se nalazile prodavnice. Za razliku od većine zgrada u kojima se butici nalaze u prizemlju, kupci bi obilazili prodavnice smještene na 64. spratu zgrade „Kalisi“. U okviru  zgrade bi se nalazio i restoran sa spektakularnim pogledom na grad i balska dvorana. (Kucastil)