Wall Street: Indeksi zabilježili veliki rast

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi snažno porasli, pa je S&P 500 odskočio s najnižeg nivoa u dva mjeseca, a najviše su porasle cijene akcija u bankarskom i tehnološkom sektoru

Dow Jones porastao je 0,90 odsto, na 20.636 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,86 odsto, na 2.349 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 odsto, na 5.856 bodova.
Nakon oštrog pada krajem prošle nedjelje, juče su indeksi nadoknadili sve te gubitke jer su ponešto splasnule geopolitičke napetosti u vezi Sirije i Sjeverne Koreje.

U četvrtak su cijene akcija oštro pale jer ulagači nisu htjeli riskirati uoči produženog prazničnog vikenda zbog napetosti u odnosima između SAD-a i Sjeverne Koreje.
Ali, kako se u protekla tri dana ništa značajnije nije dogodilo u vezi tih odnosa, juče su ulagači najviše kupovali akcije koje su se prošle nedjelje našle pod najvećim pritiskom. Tako su juče najviše skočile cijene akcija u tehnološkom i bankarskom sektoru.

Trgovalo se oprezno, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 5,3 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,4 milijarde.

Ako ne dođe do značajnijeg rasta geopolitičkih napetosti, analitičari očekuju da će u narednim danima u fokusu ulagača biti poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je prošle nedjelje započela sezona objava kvartalnih finansijskih izvještaja.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,4 odsto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 odsto.

Na evropskim se berzama zbog praznika juče nije radilo.