Apple kupio oko 100 kompanija u posljednjih šest godina

Ekonomija

Američka računarska kompanija “Epl” kupila je oko 100 kompanija u proteklih šest godina, rekao je njen izvršni direktor Tim Kuk.

On je na sastanku dioničara rekao da to znači da je otprilike svake tri do četiri sedmice kupovala po jednu kompaniju.

“Epl” je nedavno objavio svoj najveći kvartalni prihod svih vremena od 111,4 milijarde dolara u prvom kvartalu fiskalne 2021. godine.

Kuk je rekao da su akvizicije uglavnom usmjerene na sticanje tehnologije i talenata.

Najveća “Eplova” akvizicija u posljednjoj deceniji bila je kupovina kompanije “Bits elektroniks”, proizvođača slušalica, vrijedna tri milijarde dolara, koju je osnovao reper i producent Dr Dre.

Još jedna značajna kupovina bila je softverska kompanija za prepoznavanje muzike “Šazam” za 400 miliona dolara u 2018. godini.

“Epl” najčešće kupuje manje tehnološke firme, a zatim ugrađuje njihove inovacije u sopstvene proizvode.

Jedan primjer je “PrajmSens”, izraelska kompanija za 3D senzore čija je tehnologija doprinijela “Eplovom” sistemu prepoznavanja lica.

“Epl” je, takođe, uložio u pozadinsku tehnologiju koja ne bi bila toliko očigledna za korisnike “ajfona” i “mekbuka.

“Eplov” spisak akvizicija i investicija je izuzetno raznolik, navodi Bi-Bi-Si.

U proteklih godinu dana, “Epl” je kupio nekoliko kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom, virtuelnom stvarnošću, podkastima i finansiranjem startapa.

“Epl” je 2019. godine kupio kompaniju “Drajv” za samovozeći šatl u pokušaju da pojača sopstveni udio u samovozećim tehnologijama.