EBRD i UNWTO spremne da pomognu oporavak turizma

Svijet

“Podrška je, osim za Crnu Goru, trenutno predviđena za brojne zemlje, uključujući Albaniju, Jermeniju, Hrvatsku, Egipat, Gruziju, Grčku, Jordan, Liban, Maroko, Tunis, Tursku i Uzbekistan”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Oni su kazali da je brzo širenje koronavirusa imalo snažan uticaj na mnoge sektore svjetske ekonomije, a turizam je jedan od najteže pogođenih.

“EBRD i UNWTO udružuju snage kako bi podstakli oporavak turističkog sektora u 38 ekonomija u koje banka investira”, dodaje se u saopštenju.

Prema analizi UNWTO-a, sve svjetske destinacije uvele su ograničenja putovanja kao odgovor na Covid-19. Dok neke destinacije počinju da ublažavaju mjere, kriza je daleko od kraja, a zastoj je doveo do velikog pada međunarodnih dolazaka turista.

Mogući odgovor je osmišljen u okviru tri stuba UNWTO-ovog paketa tehničke pomoći za oporavak turizma.

To uključuje mjerenje uticaja Covid-19, planove oporavka s podsticajima za oživljavanje turističkog sektora, protokole za osiguranje povećane sigurnosti, higijenu i sigurnost turista i zaposlenih, marketing mjere koje mogu povećati potražnju za turizmom.

EBRD je sve svoje aktivnosti ove i naredne godine usmjerila na pomaganje svojim regijama u suzbijanju ekonomskog uticaja pandemije koronavirusa, a očekuje se da će ulaganja dostići i do 21 milijardu eura.