Azijske berze skočile, funta bez promjene

Berza

Na većini azijskih berzi cijene su akcija u srijedu porasle, što se zahvaljuje slabljenju dolara, dok je britanska funta stabilna nakon što je premijerka Theresa May objavila plan za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio gotovo nepromjenjen u odnosu na juče, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 0,5 posto.

Berzanski indeksi u Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasli su između 0,2 i 1,1 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,3 odsto.

Najviše su jutros porasli indeksi u Šangaju i Hong Kongu, što se zahvaljuje slabljenju dolara nakon komentara novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da jaki dolar šteti američkim izvoznicima. Zbog toga, njihovi proizvodi na inostranim tržištima bivaju manje cjenovno konkurentni, pa padaju prihodi američkih multinacionalnih kompanija s tih tržišta ali slabljenje dolara pozitivno utiče i na kineska tržišta jer bi to, među ostalim, moglo doprinijeti smanjenju tenzija između SAD-a i Kine.

U petak će se održati inauguracija Donalda Trumpa, koji je u predizbornoj kampanji govorio da će prvog dana u Bijeloj kući Kinu nazvati valutnim manipulatorom i uvesti carine na uvozne proizvode iz te zemlje. Njegovi jučerašnji komentari izazvali su slabljenje dolara, a to ponešto umanjuje tenzije uoči inauguracije, kažu analitičari.

Zahvaljujući tome, jutros su cijene akcija u Hong Kongu porasle više od 1 odsto, najviše među azijskim tržištima. Pozitivno na azijske berze utiče i stabilnost cijena nafte, koje se i dalje kreću u uskom rasponu, uspostavljenom od kada su u prošlom novembru članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje.

Cijena barela na londonskom tržištu kreće se jutros oko 55,50 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon jučerašnjih Trumpovih komentara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,45 bodova, što je 3,5 odsto ispod 103,82 boda, najviše nivoe u 14 godina, koju je dostigao početkom januara.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 112,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0695 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0605 dolara.

A kurs britanske funte jutros se stabilno kreće oko 1,2350 dolara, nakon što je juče skočio gotovo 3 odsto, što je bio njegov najveći dnevni dobitak od 1998. godine. To se zahvaljuje smanjenju neizvjesnosti nakon što je juče britanska premijerka Theresa May predstavila prioritete za pregovore s EU-om o Brexitu. Istakla je da želi jasan i čist razlaz s EU-om, rekavši da Brexit znači izlazak iz jedinstvenog evropskog tržišta.