Kako su Indija, Italija i Velika Britanija vlastitim potezima naštetile svojoj ekonomiji u 2016.

Tri od 10 najvećih svjetskih ekonomija okončale su 2016. godinu u gorem stanju nego što su je započele, a za to same snose odgovornost. Zbog dva referenduma i eksperimenta s valutom 2017. godina će biti prilično neizvjesna za Veliku Britaniju, Italiju i Indiju.

Velika Britanija je 23. juna glasala za izlazak iz Evropske unije, a Brexit je imao direktan uticaj na globalna tržišta i pad dionica. Stanje se ubrzo popravilo, ali britanska valuta je bila najveći gubitnik. Funta je pala na najniži nivo u odnosu na dolar u proteklih 30 godina. Funta je izgubila 18 posto vrijednosti, a cijena životnih namirnica je porasla. Inflacija će se ubrzati tokom 2017. godine.

Najveći problem je što se britanska ekonomija suočava sa mogučnošću prekida sporazuma s glavnim partnerima. Ujedinjeno Kraljevstvo je imalo najbržu stopu rasta u G7, a sada se suočava sa najsporijim tempom širenja.

Indija je na teži način otkrila šta se desi kad zemlja koja živi na gotovini naglo odluči ukinuti većinu svojih novčanica. Premijer Narendra Modi 8. novembra je objavio da se novčanice od 500 i 1.000 rupija više neće koristiti i da će biti zamijenjene novim novčanicama od 500 i 2.000 rupija. Nakon ove odluke nastao je pravi haos kada su se ljudi počeli boriti da dođu do svog novca. Rezultat su bili problemi u privredi.

Indija je imala stopu rasta od 7,3 posto, ali očekuje se da će se ona znatno smanjiti. Neke banke su prognozu rasta već smanile za 0,5 posto, a analitičari ističu da bi šteta mogla biti znatno veća. Vlada tvrdi da je zabrana korištenja novčanica bila usmjerena na borbu protiv utaje poreza i lažnih valuta i da će ova odluka na dugoročnom planu biti korisna.

Italija je 4. decembra glasala protiv ustavnih reformi koje je predložio sad već bivši premijer Matteo Renzi. Reforme su bile usmjerene na okončanje političkog zastoja i oživljavanje ekonomije. Renzi je dan nakon referenduma podnio ostavku, a uslijedile su politička i ekonomska nesigurnost. Prva žrtva je bila najstarija svjetska banka Monte dei Paschi di Siena koju su nervozni investitori odbili snabdijeti. Italijanska vlada je bila prisiljena intervenisati s polaganjem kaucije zbog čega će se državni dug znatno povećati.

Prijetnja za prijevremene izbore je manja, ali nije nestala. Ukoliko se izbori dese, populističke stranke bi mogle predvoditi val nezadovoljstva Evropom. Stranka Five-Star Movement već je najavila referendum po uzoru na Brexit, ali analitičari tvrde da su izgledi za tako nešto jako mali.