Prodaja kompjutera u 2016. pala petu godinu zaredom

Prodaja kompjutera u prošloj godini ponovo je pala, nastavljajući silazni niz koji je započet 2012. godine

Preliminarni podaci Gartnera pokazuju da je u prošloj godini isporučeno 269,7 miliona računara, što predstavlja 6,2-postotni pad u odnosu na prethodnu godinu. International Data Corporation (IDC) objavila je da je broj isporučenih kompjutera u prošloj godini na godišnjem nivou pao za 5,7 odsto, na 260 miliona.

Stagnacija na tržištu računara nastavila se i u četvrtom tromjesečju 2016. godine jer su praznične prodaje bile slabe usljed temeljne promjene ponašanja pri kupovini PC-ja – rekla je glavna analitičarka Gartnera Mikako Kitagawa.

Uprkos povećanoj prodaji inovativnih novih mašina, poput hibridnih prenosnih računara s odvojivim tablet ekranima, ali ta potražnja nije mogla nadoknaditi pad prodaje tradicionalnih modela, objašnjavaju u Gartneru.

Drugi službenik bilo je odlaganje zamjene starih ličnih ili laptop računara novim budući da ih se rijetko koristi. Umjesto toga, po Internetu se surfuje putem pametnih telefona. Uprkos tržišnoj stagnaciji, ona vidi potencijal za računare u poslovanju i igrama.

Analitičari IDC-a smatraju da nove brojke naznačuju stabilizaciju prodaje PC-ja, nakon popuštanja pritiska na tržištu koji su generisali pametni telefoni i tableti.

Rezultati iz četvrtog tromjesečja povećali su naša očekivanja o stabilizaciji tržišta pa u određenoj mjeri i o njegovom oporavku – rekao je Loren Loverde iz IDC-a koji smatra da pad isporuka tradicionalnih računara iz proteklih pet godina konačno usporava jer se korisnici polako odlučuju na ažuriranje sastava.

Kinesko Lenovo i dalje zauzima vodeću poziciju na globalnom tržištu računara. Slijede američke firme HP i Dell. Sve tri kompanije povećale su tržišne udjele u posljednjem kvartalu prošle godine.