Ovo je najvrijednija auto kompanija na svijetu

Tržište

Trenutno najvrjednija kompanija za proizvodnju automobila, prema cijenama akcija, je Tojota, koja ima tržišnu kapitalizaciju od 200 milijardi dolara.

Vrijednost deonica američke kompanije Tesla u velikom je usponu u posljednje vrijeme, tako da ova kompanija sada vrijedi skoro kao američki rivali General Motors (GM) i Ford zajedno.

Dionice Tesle dostigle su rekord od skoro 476 dolara po akciji u srijedu. Po toj cijeni, ukupna tržišna vrijednost kompanije je skoro 86 milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija GM-a je oko 50 milijardi, a Forda oko 37 milijardi.

Tesla vrijedi 15 milijardi više nego Fiat Chrysler i Ferrari zajedno. Vrijednost Tesle je takođe za 15 milijardi dolara veća nego kombinovana vrijednost japanskih kompanija Honda i Nissan.

Američki proizvođač električnih automobila i dalje zaostaje za Folksvagenom, koji trenutno na tržištu kapitala vrijedi 96 milijardi dolara.

Trenutno najvrednija kompanija za proizvodnju automobila, prema cijenama akcija, je Tojota, koja ima tržišnu kapitalizaciju od 200 milijardi dolara.

Zašto je Tesla u usponu

Akcije Tesle rastu zbog pozitivnih predviđanja za ovu kompaniju. Kompanija je saopštila da je isporučila rekordnih 112.000 vozila u četvrtom kvartalu 2019, što je 6.000 više nego što su analitičari očekivali.

Kompanija je ovih dana takođe počela isporuku svog Modela 3 proizvedenog u Šangaju, što je prvi korak osvajanja velikog kineskog tržišta.