Turska – nova sila automobilske industrije

Automobil

Pet udruženih turskih kompanija Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell i Zorlu Holding planiraju da naprave prvi turski automobil

Kompanija koja će proizvoditi automobil nazvana je Turska automobilska inicijativna grupa, a za izvršnog direktora je imenovan uspješan turski menadžer na globalnom tržištu automobila Mehmet Gurcan Karakas.

Karakas je rekao da je u proteklih 12 godina aktivno učestvovao u oblasti automobilske tehnologije.

Inicijativa za proizvodnju je uslijedila nakon poziva predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na zajednički automobilski projekt TOBB-a i Ministarstva nauke, industrije i tehnologije Turske.

Prošlog novembra, Erdogan najavio je da će prototip prvog proizvedenog automobila, čija će se proizvodnja odvijati u Ankari biti spreman 2019. godine i ući na tržište 2021. godine.

– Želim da posjedujem prvi automobil, pod uslovom da platim za njega. Niko ne bi trebao da oklijeva, proizvešćemo turski automobil najboljeg dizajna i tehnologije, kako za našu zemlju, tako i za svijet – rekao je Erdogan u novembru.

Turska je pokušala da proizvede prvi automobil 1961. godine, Devrim (Revolucija), koji je bio neuspješan pokušaj. Proizvodnja je obustavljena nakon prvih prototipova.