Za obnovu Ajfelove kule 300 miliona eura

Gradske vlasti Pariza će izdvojiti oko 300 miliona eura za obnovu i modernizaciju simbola glavnog grada Francuske, čuvene Ajfelove kule

Gradonačelnica Pariza An Idalgo kaže da je neophodno poboljšati izgled tog velikog spomenika koji predstavlja glavnu turističku atrakciju u Francuskoj.

Polovina izdvojenog novca biće namijenjena za održavanje tornja kao što su farbanje i popravka liftova, a druga polovina je namijenjena za modernizaciju spomenika. Predviđena su mjesta ispred kule gdje će posjetioci moći da se sklone u slučaju kiše, a biće renovirano i osvjetljenje.

Ajfelova kula je 1889. godine sagrađena kao eksponat za Svjetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Struktura je sastavljena od 18.038 dijelova od livenog gvožđa, uz pomoć 2,5 miliona zakovica. Metalna struktura je teška 7.300 tona, a do vrha ima 16.665 stepenica.

Kada je kula sagrađena, mnogi Parižani su smatrali da je ruglo i da je treba srušiti, a danas ima reputaciju jednog od remek djela svjetske arhitekture. Kulu dnevno posjeti od 15.000 do 20.000 ljudi.