Azijske berze nastavljaju trodnevni pad

Na azijskim berzama u petak cijene akcija su pale treći dan zaredom, što je najviše posledica pada cena sirovina, dok je euro ojačao jer je smanjen strah u vezi francuskih predsjedničkih izbora

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Australiji i Hong Kongu bili su oko 7,30 sati u minusu između 0,3 i 1,2 odsto, dok se na japanskoj i južnokorejskoj berzi danas zbog praznika ne radi. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,4 odsto, skliznuvši treći dan zaredom.

Pad cijena akcija ponajviše je posljedica pada cijena sirovina, što je pritisnulo rudarski i energetski sektor.

Po padu prednjače cijene nafte zbog naznaka da OPEC i drugi veliki proizvođači neće preduzeti drastičnije korake kako bi se smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje. Lanjski dogovor o smanjenju proizvodnje nije dao očekivane rezultate, a veći rez proizvodnje ne treba očekivati, kažu analitičari.

Nakon što je juče pala više od 4 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula daljih 3 odsto, na 44,15 dolara, najniži nivo od polovine novembra.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros oslabila daljih 2,8 odsto, na 47,05 dolara.

Pod pritiskom su i druge sirovine. Tako je cijena rude čelika u Kini jutros pala gotovo 7 odsto, nakon što je već juče potonula 8 odsto zbog strahova da je ponuda prevelika, a potražnja nedovoljno snažna. Iz istog je razloga cijena bakra skliznula na najniži nivo u četiri mjeseca.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u petak biti objavljeni izvještaji o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na tržište jer najviše utiče i na odluke američke centralne banke o monetarnoj politici.

Nakon dvodnevne sjednice, u srijedu su čelnici Feda poručili da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni. Iz tih poruka ulagači su zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji više od 70 odsto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu.

Budu li podaci o zapošljavanju dobri, porašće očekivanja o povećanju kamata u junu. Budu li loši, ta će očekivanja splasnuti, kažu analitičari.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u aprilu u SAD-u broj zaposlenih povećan za 185.000, nakon što je mjesec dana prije porastao za 98.000.

A na valutnim je tržištima euro ojačao jer su ulagači sve sigurniji da će u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora u nedjelju favorit tržišta Emmanuel Macron uvjerljivo pobijediti čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen. Zahvaljujući tome, jutros se kurs eura kreće oko 1,0980 dolara, najviše nivoe u posljednjih šest mjeseci, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0890 dolara. Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njena cijena jutros skliznula na 112,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,80 jena.