Evropske berze: Poslovni rezultati kompanija podstakli berze

Na evropskim berzama u srijedu ujutro indeksi su porasli, nakon oštrog pada dan prije, jer su ulagače ohrabrili kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče potonuo 1,1 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,10 odsto, na 7.383 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 odsto, na 12.447 bodova, a pariski CAC 0,20 odsto, na 5.181 bod.

Nakon što su juče ti indeksi pali pod pritiskom loših rezultata nekoliko kompanija, uključujući švedski Ericsson i njemačku Lufthansu, jutros su poslovni izvještaji podržali tržišta.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom od 4 odsto, akcija ASML-a jer je taj holandski proizvođač čipova izvijestio o većoj zaradi nego što su analitičari očekivali. Iz istog su razloga znatno porasle i cijene akcija švedskog Electroluxa kao i britanske kompanije RPC Group.

S druge strane, ulagače na oprezu drži pad cijena nafte nakon juče objavljenih podataka o rastu zaliha u SAD-u. Uz to, OPEC je malo povećao proizvodnju, pa se ulagači plaše da će ponuda ostati znatno veća od potražnje, što će negativno uticati na cijene nafte.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu pala 22 centa, na 46,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 21 cent, na 48,65 dolara.