Azijske berze: Dolar blago pao, ulagači na oprezu

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, dok je američka valuta znatno oslabila nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump rekao da bi volio da Fed zadrži niske kamate jer dolar postaje prejak

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu oko 1 odsto, dok su cijene akcija u Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,8 odsto.

Berzanski indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i na drugim tržištima porasli su između 0,2 i 0,4 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto. U posljednjem radnom danu ove nedjelje, s obzirom da se sutra zbog praznika na većini azijskih tržišta ne radi, MSCI indeks malo je u pozitivnom, malo u negativnom području jer su ulagači nesigurni zbog geopolitičkih neizvjesnosti.

Nakon što je prošlog petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji prije šest godina, raste napetost u odnosima između SAD-a i Rusije.

Raste i napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje zbog testiranja novog oružja te izolirane zemlje. Američki nosač aviona plovi prema vodama korejskog poluostrva, dok u Sjevernu Koreju dolaze strani novinari jer im je rečeno da se pripreme za ′velik i značajan događaj′ u četvrtak.

S druge strane, podršku tržištima pruža jučerašnja izjava predsjednika Trumpa u intervjuu Wall Street Journalu da neće označiti Kinu kao valutnog manipulatora.

Trump je prije govorio da je Kina manipulator svojom valutom kako bi povećala konkurentnost svojih proizvoda na inostranim tržištima i prijetio uvođenjem carina na uvoz kineskih proizvoda, što je na tržištima podsticalo strah od trgovinskog rata.

S druge strane, loše na tržišta utiče pad cijena nafte zbog daljeg rasta proizvodnje u SAD-u, što umanjuje uticaj OPEC-ovog smanjenja proizvodnje na uravnoteženje ponude i potražnje. Nakon što je juče pala 0,5 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu pala daljih 0,1 odsto, na 53,05 dolara. Na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 55,85 dolara, nakon što je juče pala 0,7 odsto.

A na valutnim je tržištima dolar znatno oslabio nakon jučerašnjih Trumpovih komentara u intervjuu WSJ-u da je dolar previše snažan i da bi volio da kamatne stope ostanu niske. Jačanje dolara loše utiče na prihode američkih multinacionalnih kompanija na inostranim tržištima, a dolar već duže vrijeme jača jer se očekuje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke zbog ubrzanja rasta ekonomije i inflacije.

Nakon jučerašnjih Trumpovih komentara, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,7 odsto, na 100,07 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao na 108,90 jena, najniži nivo od novembra prošle godine, dok je juče u ovo doba iznosio 109,50 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0670 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0605 dolara.