Air India: Na svakom letu dva reda u avionu samo za žene

Indijska nacionalna aviokompanija će na svakom letu odrediti dva reda u avionu koje će moći koristiti samo žene.

Generalni direktor aviokompanije Meenakshi Malik rekao je da su zvaničnici donijeli odluku jer smatraju da je to njihova odgovornost kako bi poboljšali nivo i kvalitet udobnosti putnica u avionu.

Ovakav način rada počinje ove sedmice i to za početak samo na letovima unutar države, a tokom godine će se proširiti. Putnice neće morati plaćati dodatnu naknadu za ovu uslugu. Žene u Indiji se već mogu voziti u odvojenim kupeima u vozu i autobusima.

Air India navodi da su odluku donijeli nakon dva incidenta u proteklih mjesec dana kada su muškarci navodno fizički nasrtali na kabinsko osoblje ili druge putnice, piše Guardian.

Air India pokušava da obnovi svoju reputaciju kao sigurna aviokompanija za putnice nakon incidenta u decembru prošle godine, kada je u biznis klasi putnik na letu iz Mumbaija za Newark prešao na prazno mjesto pored žene u ekonomskoj klasi i navodno je počeo dodirivati dok je spavala. Još jedan putnik koji je letio na letu aviokompanije Air India je takođe uhapšen u januaru ove godine nakon što se stjuardesa žalila da ju je neprimjereno dotakao i uputio nepristojne riječi.

Vazdušni promet u Indiji je u 2015. godini skočio za više od 20 %, što je najbrže rastuće tržište vazduhoplovstva na svijetu.