Putin potpisao najžešći zakon protiv piraterije

Svijet

Vladimir Putin potpisao je, kako je objavio sajt Torrent Freak, novi zakon kojim se provajderima interneta u Rusiji nalaže blokiranje adresa, proksi servera, „mirror“ linkova ka sajtovima i adresama koje sadrže piratske sadržaje, ali i naredio pretraživačima interneta da blokiraju rezultate pretrage koji sadrže linkove ka piratskim sajtovima i materijalu

Torrent Freak tvrdi da je Rusija preuzela ulogu među svjetskim silama po antipiratskim aktivnostima, koje zapravo daju rezultate. Rusija je čak, piše sajt, izmila nove modele blokiranja, koji su ne samo uspješni, nego na bolji način povezuje nosioce autorskih prava sa tijelima koji su u mogućnosti da blokiraju sajtove na kojima se ti sadržaji dijele bespravno.

U saradnji sa pretraživačima interneta, kakav je Google, ali i drugi, Rusija će blokirati ne samo poznate piratske sajtove (i nepoznate), nego i adrese koje su dovedene u vezu sa tim sajtovima, „derivate“ tih sajtova, kao i „mirror“ linkove.

Rusija je novim zakonom držaocima autorskih prava omogućila direktnu „liniju“ sa internet provajderima i pretraživačima interneta, koji su u obavezi da ukinu svaki dojavljeni link na netu ili iz pretrage najduže 24 sata od prijave.

Ovo je najstroži zakon protiv piraterije koji je Rusija donijela do sada i Vladimir Putin ga je potpisao 1. jula, sa momentalnim stupanjem na snagu. Internet provajderi i pretraživači interneta imali su priliku da se prethodno upoznaju sa zakonom.

Izgleda da je Rusija riješila da uguši hidru, videćemo koliko će biti uspješno. Ukoliko uspjeha bude, sigurni smo da će slične modele primjeniti i sve ostale zemlje…