Zlato na putu najvećeg mjesečnog dobitka od juna prošle godine

Zlato je na putu da postigne svoj najbolji mjesečni učinak u više od pola godine usljed straha i neizvjesnosti na tržištima uredbama američkog predsjednika

Danas su fjučersi zlata u azijskom trgovanju porasli 0,6 odsto, na 1.203,15 dolara.

Od početka januara cijena zlata je porasla skoro 5 odsto, najviše od juna 2016, smanjivši tako gubitke nastale u posljednjem kvartalu prošle godine kada se plemeniti metal našao pod pritiskom najavljenih smanjenja poreza i veće fiskalne potrošnje, što bi ubrzalo privredni rast u SAD, i podstaklo američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja kamatnih stopa.

Zlato je osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na rast dolara i oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Dolaskom u Bijelu kuću, 20 januara, Donald Tramp je povukao nekoliko poteza koji su primorali investitore da potraže bezbjednije utočište za kapital.

Dekretima koje je potpisao u ovih deset dana, SAD su se povukle iz Transpacifički sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP), koji uključuje 12 država, obećale izgradnju zida sa Meksikom i zabranile ulazak državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije što je izazvalo masovne proteste i otpor u SAD i ostatku svijeta.

Dodatnu zabrinutost izazvala je jučerašnja smjena državnog tužioca Seli Jejts koja se usprotivila njegovoj uredbi o zabrani ulaska u SAD državljanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja i dovela u pitanje legalnost te naredbe. Seli Jejts, visoka zvaničnica iz bivše administracije Baraka Obame koji je obavljala dužnost v.d. saveznog javnog tužioca (ministra pravde), naložila je tužiocima da ne podržavaju Trampov dekret. Na njeno mjesto Tramp je imenovao Dejnu Boente koja je obećala da će primijeniti Trampovu uredbu o imigraciji.

Najnoviji potezi su umanjili apetit stranih investitora za američkom imovinom, zbog čega je dolar u ovom mjesecu oslabio više od 2 odsto, što je najveći mjesečni gubitak od marta prošle godine.