Naftna katastrofa: SAD bušotine „sahranjuju“ cijene

Američka WTI nafta se trgovala ispod 45 dolara po barelu nakon četvrtog nedeljnog pada cijena

Razlog za enorman pad su spekulacije da će rekordan rast proizvodnje američkih naftaša potkopati nastojanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da uravnoteže prezasićenost ponude na tržištu.

Cijena naftnih fjučersa skliznula je naniže za 0,4 posto u NJujorku, posle najduže runde nedeljnog pada od avgusta 2015, izvještava agencija „Blumberg“.

Američki naftaši su nastavili da povećavaju broj bušotina 22. sedmicu uzastopno, što je najduži period u tri decenije, prema podacima kompanije „Bejker Hjuz“ od petka.

Naime, proizvođači nafte u SAD-u su povećali broj bušotina za šest na 747, što je najviši nivo od aprila 2015, prema „Bejker Hjuzu“. Američka proizvodnja sirove nafte je porasla na 9,33 miliona barela dnevno, pokazuju podaci Uprave za energetske informacije.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u julu, čije ugovaranje ističe sutra, trgovana je za 44,56 dolara za barel na NJujorškoj robnoj berzi, odnosno za 18 centi u padu u 7:55 časova po londonskom vremenu.

Ukupan promet u trgovanju bio je oko 33 odsto ispod 100-dnevnog prosjeka. U petak je cijena američke naftne reference ojačala za 28 centi, i na zatvaranju je iznosila 44,74 dolara, čime je nedeljno slabljenje cijene smanjeno na 2,4 procenta.

Sjevernomorska nafta „brent“ za isporuku u avgustu ugovarana je danas za 17 centi niže, na 47,2 dolara po barelu na londonskoj berzi ICE fjučers Evropa. Cijena „brenta“ je pala prošle nedelje za 1,6 odsto.

Suhail Mohamed Al Mazrui, ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, izjavio je da će potražnja porasti tokom trećeg kvartala.

Cijene nafte su se survale na najniži nivo u sedam mjeseci prošle nedelje usljed zabrinutosti da će rast američkih isporuka neutralisati rezanje proizvodnje koje sprovode članice OPEK-a sa partnerima izvan naftnog kartela, na čelu sa Rusijom.

Libija, koja je izuzeta iz OPEK-ovog sporazuma o smanjenju pumpanja „crnog zlata“, namjerava da do kraja jula poveća proizvodnju na najviši nivo od 2013. godine, prema saopštenju Državne naftne kompanije, prenosi „Blumberg“.