Azijske berze: Ulagači na oprezu uprkos rastu akcija

Berza

Na većini azijskih berzi cijene su akcija u srijedu blago porasle, ali trguje se oprezno, dok je dolar pod pritiskom nakon što je Trumpova vlada optužila Njemačku, Japan i Kinu za slabljenje svojih valuta kako bi stekle trgovinsku prednost.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,5 i 0,6 odsto.

U Kini se danas zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto, nakon dva dana pada.

U fokusu je ulagača jutros kurs dolara, koji je oštro pao nakon što je juče predsjednik SAD-a Donald Trump rekao da sve “druge države žive od devalvacije”.

Nešto prije je njegov glavni savjetnik za trgovinu rekao da Njemačka koristi uvelike podcijenjeni euro za iskorišćavanje trgovinskih partnera, što su njemački i japanski zvaničnici opovrgnuli. Zbog toga su ulagači na tržištima kapitala manje skloni riziku, a rast cijena akcija najviše se zahvaljuje usponu u rudarskom sektoru jer su cijene sirovina porasle zbog pada kursa dolara.

Podršku tržištima pružaju i dobri ekonomski pokazatelji iz Kine i Južne Koreje.

Na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog nesigurnosti ulagača u to kako će najavljene Trumpove politike uticati na američku valutu.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,15 jena, nakon što je u jednom trenutku skliznuo na 112,08 jena. Juče u ovo doba iznosio je 113,40 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0780 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0710 dolara. U jednom trenutku probila se i iznad nivoa od 1,0800 dolara.

A cijene nafte posljednjih dana ne osciliraju znatnije jer su ulagači oprezni, s obzirom da se u SAD-u proizvodnja povećava, što bi moglo umanjiti uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 15 centi, na 55,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8 centi, na 52,75 dolara.